L’euríbor trenca la seva carrera alcista el juny, i baixa per primera vegada des de la irrupció de la COVID-19
2 juliol, 2020 | Antonio Beltrán
L’euríbor ha baixat, el juny de 2020, fins al valor de -0,147 %, i ho ha fet per primera vegada des que va irrompre la COVID-19 provocant una crisi sanitària i econòmica de gravetat extrema.
Malgrat aquesta baixada, les hipoteques que es revisin amb el nou valor no s’abaratiran perquè l’índex, tot i que gradualment s’acosta als valors prepandèmia, encara és superior al de fa 3, 6 o 12 mesos. Per tant, les hipoteques que es revisin trimestralment, semestralment o anualment continuaran encarint-se, però només lleugerament.
El mes de maig l’euríbor va acabar en el -0,081 %, i si ara al juny parlem d’un valor del -0,147 %, representa una baixada intermensual de 66 mil·lèsimes. Però pel que fa a la variació interanual, ens trobem amb una pujada de 43 mil·lèsimes, perquè fa un any va tancar aquest mateix mes amb un -0,190 %.
El nou valor comporta consideracions positives per a aquelles persones que tenen una hipoteca vinculada a l’euríbor i també per a les que pròximament signaran una nova hipoteca referenciada a l’índex hipotecari.
Amb el valor del passat mes de maig, des de Hipotecas Plus ja vam pronosticar que la carrera alcista de l’índex hipotecari seria temporal i poc duradora. Els valors de l’euríbor a 12 mesos estaven tocant sostre i un mes després ha arribat el retrocés esperat. Durant gairebé tot el juny els valors diaris de l’índex a 12 mesos, que és la taxa que s’usa per obtenir la mitjana mensual i conformar l’euríbor hipotecari, ha presentat caigudes, i algunes prou pronunciades.
Consideracions sobre l’evolució de l’euríbor i com influeix en les hipoteques
Podem extraure diverses consideracions de l’actual evolució de l’euríbor.
La primera és que, malgrat la gran incertesa i la desconfiança provocades per una terrible pandèmia que ha tensat fortament tots els indicadors econòmics i ho continua fent, l’euríbor s’ha mostrat molt poc inclinat a abandonar la zona dels negatius i ha resistit amb fermesa la tendència a situar-se per sobre del 0 %.
A més, a mesura que ha avançat la desescalada a Europa, l’euríbor ha seguit el mateix camí i ha desfet gairebé tota la senda alcista recorreguda durant les setmanes més crítiques de la pandèmia.
Si al final de maig ens trobàvem amb valors similars als de l’acabament de 2016 i principi de 2017, ara tenim valors diaris similars als del final de 2019 i principi de 2020.
Una altra de les reflexions positives per a les persones i les famílies amb hipoteques o per a aquelles que pròximament en signaran una, és que el Banc Central Europeu (BCE) no les abandonarà davant de les males conjuntures econòmiques.
El BCE ha demostrat que no es queda de braços plegats davant de l’adversitat econòmica. En un primer moment va prometre una ajuda de 750.000 milions d’euros per a l’Eurozona, amb l’objectiu d’afrontar la crisi provocada per les mesures engegades pels governs per protegir del coronavirus els ciutadans dels països respectius. I el 4 de juny de 2020, Christine Lagarde, presidenta del BCE, va informar durant la roda de premsa de la darrera reunió del Consell de Govern de l’entitat que s’ampliaven els estímuls econòmics.
El BCE ha decidit augmentar en 600.000 milions la dotació del seu programa de compra de l’emergència pandèmica, conegut com a PEPP, de manera que ara suma 1,35 bilions d’euros (750.000 + 600.000 = 1.350.000 milions de euros). Tot això amb la finalitat de donar un suport ampli a les condicions de finançament de l’economia real, sobretot de les empreses i les llars.
I és que l’entitat empitjora els seus pronòstics de contracció econòmica per a l’Eurozona el 2020. També ofereix perspectives esperançadores quan indica que creu que “s’ha tocat fons” i que la recuperació començarà el segon semestre de l’any.
Es tracta d’una intervenció excel·lent del BCE, que a més de córrer al rescat d’empreses i famílies, ha ajudat a relaxar les tensions del mercat interbancari i ha tornat l’euríbor als valors previs a la irrupció de la pandèmia.
Els estímuls del BCE constitueixen un gran baló d’oxigen que ajuda a respirar en un clima de tranquil·litat, confiança i certesa més grans, aspectes fonamentals per a una bona marxa de l’economia, i que en la situació actual contribuirà a aplanar el camí cap a la reconstrucció econòmica.
És aquest un bon moment per signar una hipoteca?
Els experts auguren una caiguda de preus en el mercat de l’habitatge. Moltes famílies i empreses necessiten liquiditat actualment, fins i tot amb urgència. De la mateixa manera que molts inversors han trobat bones oportunitats de compra d’accions per les caigudes contínues dels valors a les borses a causa de la pandèmia, una fenomen similar passa amb els pisos. Dit d’una altra manera, ara es poden trobar bones ofertes per a la compra d’un habitatge i per firmar una hipoteca, tot això sent conscients que ara tots els indicadors econòmics, i també els preus, presenten molta volatilitat.
Un cop més recomanem l’assessorament en el merca de l’habitatge i les hipoteques. L’adquisició d’un immoble i la formalització d’una hipoteca generalment suposen posar en joc una gran quantitat de diners i són fonamentals les recomanacions, les orientacions i els suggeriments dels experts professionals en la matèria, que ajudin el consumidor a esquivar els errors que molts altres han comès en el passat.
A més, els experts i professionals de la hipoteca poden aconseguir-nos i exposar-nos les millors ofertes hipotecàries adaptades a les nostres necessitats i possibilitats.
Actualment es poden aconseguir hipoteques d’interès variable amb un diferencial sobre l’euríbor per sota de l’1 %, i continuen sent molt atractives les d’interès fix, ja que en podem trobar amb un termini d’amortització igual o inferior a 20 anys, amb un interès per sota de l’1,50 %.
I pel que fa a l’euríbor, tal com hem vist, res a témer. Tan aviat com, a escala europea, hem sortit dels pitjors moments de la pandèmia, l’índex ha tornat a la cleda, és a dir, a un nivell per sota del 0 %.
Previsions
L’euríbor segueix una senda compassada amb l’estabilitat de preus i de les taxes d’interès. A la seva última reunió, el BCE va decidir mantenir les taxes d’interès tal com estaven, i així la taxa de la facilitat marginal de crèdit, que és la que s’usa per aconseguir l’estabilitat de preus a la zona euro, es queda en el seu valor més baix de la història, el 0 %.
Amb la crisi econòmica provocada per la pandèmia, ens trobem amb una inflació molt baixa i, per, tant, no és gens convenient apujar les taxes d’interès ni en el curt ni en el mitjà termini. Per aquesta raó tindrem un euríbor negatiu durant bastants mesos. Els analistes no albiren un euríbor positiu fins al 2023, i fins i tot alguns preveuen que aquest situació es prolongui fins al 2027.
L’euríbor té molt pes en el preu de les hipoteques i el BCE no en permetrà la inestabilitat. Sembla que trigarà molts anys a superar l’1 %, i fàcilment pot estar per sota de l’1,5 % les dècades pròximes. Això es pronosticava molts mesos abans de l’aparició de la COVID-19. Ara, fins i tot, s’haurà de superar el llegat fatídic que ens deixa i ens deixarà la pandèmia, raó per la qual el BCE no es pot permetre la festa de pujar les taxes d’interès i amb això l’euríbor.
Les hipoteques que es revisin amb la dada de juny s’encariran molt lleugerament
La carrera alcista de l’euríbor ha durat poc i torna als valors als quals ens havia acostumat. Tot i així, es va precipitar tant durant les pitjors setmanes de la crisi sanitària que encara li queda camí per retrocedir i per tant les hipoteques s’encariran amb la dada de juny de 2020, però de manera molt suau.
Una hipoteca referenciada a l’euríbor, més un diferencial de l’1 %, amb un capital pendent de 100.000 euros, amb un termini restant de 20 anys i que es revisi anualment amb la dada de juny de 2020, passarà d’una quota mensual de 451 euros a una altra de 453 euros. Això suposa un encariment de 2 euros mensuals, o de 24 anuals. Totes aquestes dades són aproximades.