Acaba el 2020 i l’euríbor marca el cinquè mínim històric consecutiu

Acaba el 2020 i l’euríbor marca el cinquè mínim històric consecutiu

4 gener, 2021 | Antonio Beltrán


Last Updated on 5 mesos by Antonio Beltrán

El fatídic any 2020 s’acomiada de tots nosaltres amb un balanç de calamitats, protagonitzades gairebé totes per la irrupció d’una pandèmia sense precedents en la història recent de la humanitat.

Les terribles conseqüències sanitàries, socials, econòmiques, laborals i psicològiques que ha portat la covid-19 continuen presents actualment i ho faran probablement durant bona part del 2021, però amb la il·lusió i l’esperança col·lectives posades en les vacunes, que poden ser la clau per deixar aviat enrere els infortunis causats per la malaltia.

Malgrat aquest negre context, afortunadament l’euríbor ha donat satisfacció i tranquil·litat als ciutadans i les famílies amb hipoteca.

Els últims cinc mesos, de fet gairebé tot el segon semestre de l’any, l’euríbor ha rebaixat dràsticament els seus valors, cosa que ha dut les hipoteques a abaratir-se arran de les revisions corresponents.

L’euríbor s’acomiada de l’any mostrant el seu cinquè mínim històric consecutiu, un -0,497 %. Es tracta d’una caiguda molt significativa, més si tenim en compte que el desembre de 2019 l’índex hipotecari va indicar el valor del -0,261 %, cosa que suposa una caiguda interanual de 0,236 punts. Una rebaixa molt important, si tenim present que fa un any l’euríbor ja es trobava en un nivell molt baix.

Les altres dades de l’euríbor són una rebaixa intermensual de 16 mil·lèsimes, i la interanual acumulada des de gener de 2020 de 0,244 punts.

Previsions per al 2021

L’index tindrà un comportament molt similar al de 2020, amb la qual cosa no volem dir que seguirà caient abruptament, sinó que es mantindrà en valors negatius pròxims als d’ara.

El Banc Central Europeu (BCE), atesa la negativa situació econòmica, no es planteja en absolut una pujada de taxes d’interès, sinó més aviat al contrari, fins i tot podria provocar-ne alguna rebaixa; tot i que això no és gaire probable que es produeixi.

No obstant això, el BCE no té cap problema a posar en marxa qualsevol mesura que consideri necessària per afrontar las conseqüències de la pandèmia, i ha augmentat en 500.000 milions el seu programa d’actius contra els efectes de la covid-19, l’anomenat PEPP.

La segona onada de la pandèmia i la possible tercera, amb les seves conseqüències, estan molt presents entre els administradors del BCE. Christine Lagarde, màxima dirigent de l’institut emissor europeu, ha indicat un empitjorament de l’economia durant el quart trimestre del 2020, cosa que sens dubte danyarà les previsions econòmiques per al 2021.

En aquest context econòmic negatiu, l’euríbor ho té molt difícil per marcar una tendència alcista primerenca, sinó que, més aviat al contrari, continuarà mostrant-se en negatiu durant uns quants anys. Hi ha analistes i experts que albiren una recuperació molt tardana de l’índex, de manera que en tota la dècada present no el veuríem traspassar la barrera del 0 %, fins a situar-se en valors positius.

En negatiu des del 2016

Els valors negatius i tan baixos de l’euríbor no els podem atribuir exclusivament als efectes de la pandèmia. Això ja ve de temps abans, quan ni tan sols sabíem que podíem ser tan vulnerables globalment a un virus.

L’euríbor va creuar la línia del 0 % el febrer de 2016, quan la crisi financera internacional iniciada al final del 2007 ja portava més de vuit anys instal·lada en el panorama econòmic. D’aquesta manera, amb un índex hipotecari cada vegada més negatiu, les hipoteques han anat evolucionant molt positivament per als ciutadans fins a l’actualitat, i tant les de taxa variable com les de taxa fixa són cada vegada més atractives i tenen millors condicions.

Les hipoteques fixes guanyen progressivament més espai a les variables

Les hipoteques fixes mostren una tendència a l’alça cada cop més significativa. Un euríbor tan baix no tan sol fa que les hipoteques d’interès variable siguin progressivament més barates i tinguin condicions més bones per als consumidors, sinó que, a més, arrosseguen les hipoteques fixes. D’aquesta manera la banca s’assegura que es tingui en compte la taxa fixa i es garanteix, al menys durant els primers anys de vigència de les hipoteques corresponents, uns ingressos més alts per via hipotecària.

Fins fa pocs anys, les hipoteques fixes eren només un percentatge residual enfront de la tendència imperant a favor de la variable, però és fàcil que, el 2021, aquesta tendència s’inverteixi per tres motius principals:

1.- Les hipoteques fixes es comercialitzen amb interessos cada cop més baixos, amb una tendència a acostar-se a l’1 %.

2.- Tenen el gran avantatge de permetre al client saber que la seva quota mai no pujarà.

3.- La situació econòmica, social i laboral és de gran incertesa, i les hipoteques fixes proporcionen tranquil·litat al consumidor.

Malgrat tot això, també cal tenir present que no hi ha, ni a curt ni a mig termini, perspectives de pujades de l’euríbor ni de quan arribaran. Els pronòstics dels analistes apunten cap a una alça molt gradual i fàcilment digerible.

No obstant això, la decisió final entre hipoteca fixa i variable sempre serà del client, perquè ningú no pot pronosticar amb certesa els esdeveniments futurs.

Un moment ideal per firmar una hipoteca

La situació és ideal per firmar una hipoteca amb excel·lents condicions, si ens trobem amb una economia personal o familiar saludable. Cal ser conscients de les grans incerteses del moment, però les condicions de les hipoteques comercialitzades ara mateix són molt atractives.

En aquest sentit, la millor manera d’aclarir dubtes és buscar l’assessorament de professionals del mercat hipotecari, que ens ajudaran a trobar les opcions més adequades: ens informaran sobre si la nostra situació econòmica és satisfactòria per contraure un deute hipotecari i quines opcions se’ns presenten.

A més, ens donaran consells valuosos per no cometre errors greus que ens poden perjudicar seriosament en el futur, un cop firmada la hipoteca.

A Hipotecas Plus oferim aquest servei d’assessorament. Com que som brokers hipotecaris, podem aconseguir unes condicions excel·lents per a la vostra hipoteca.

Cada cop més barates

L’evolució de l’euríbor, que durant els cinc últims mesos no ha fet res mes que aconseguir successius rècords mínims, només pot incidir en un abaratiment de les quotes mensuals de les hipoteques.

Així doncs, per a una hipoteca vinculada amb l’euríbor, amb una taxa de l’1 % per damunt seu, i que es revisi anualment a partir de la dada de desembre, amb un capital pendent de 100.000 euros i un termini restant de 20 anys, la quota mensual passarà de 448 euros a 438, fet que comporta un estalvi de 10 euros al mes o de 120 a l’any (dades aproximades).
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Acaba el 2020 i l’euríbor marca el cinquè mínim històric consecutiu
Acaba el 2020 i l’euríbor marca el cinquè mínim històric consecutiu
Acaba el 2020 i l’euríbor marca el cinquè mínim històric consecutiu
Acaba el 2020 i l’euríbor marca el cinquè mínim històric consecutiu
Acaba el 2020 i l’euríbor marca el cinquè mínim històric consecutiu
Banco de España Eurosistema
registro intermediarios de crédito inmobiliario Número D162