Cinc drets que teniu quan contracteu una hipoteca

3 juliol, 2017 | Antonio Beltrán

Last Updated on 6 anys by

El 15 de març va ser el dia del consumidor van aparèixer diverses notícies ben intencionades sobres els drets que tenen els consumidors en el moment de contractar una hipoteca. N’hi ha alguns que es respecten, però d’altres només en aparença.

Quins drets es respecten?

1. Rebre informació clara i transparent sobre el compromís financer

Els bancs i els brokers hipotecaris han de lliurar per escrit, de forma detallada i molt clara, les condicions del contracte i la relació de les obligacions que contrauen. El client té dret a rebre informació precontractual, abans de la firma del contracte, que li permeti comparar amb altres ofertes, i a rebre la informació personalitzada posteriorment.

2. El client pot residir a l’habitatge durant un procés d’execució

Si per desgràcia us heu quedat sense feina i sense ningú a qui recórrer i heu hagut d’acabar deixant de pagar la hipoteca, podeu seguir vivint a la vostra casa fins que un jutge dicti el desnonament; no us preocupeu, que el banc no us enviarà pas uns sicaris per fer-vos-en fora…

Quins drets no es respecten a la pràctica?

  1. El client té dret a triar l’empresa taxadora

Teniu dret a presentar-vos al banc amb una taxadora homologada pel Banc d’Espanya, i que us l’accepti sense cobrar-vos res per aquest concepte. No obstant això, habitualment ens trobem amb aquests fets:

?No us accepten la taxadora que proposeu al banc perquè no l’han homologat ells.

?Us l’accepten, però asseguren que us han de cobrar certa quantitat per validar la transacció.

?Us l’accepten, però al·leguen que la taxació l’han de demanar ells. La raó d’això és que la taxadora els paga un ràpel per cada taxació que els encarreguen. Moltes taxadores consideren que els seus clients autèntics són els bancs, no qui paga la taxació, perquè només un banc els encarrega un volum important de taxacions, mentre que un particular demanarà, com a molt, dues o tres taxacions al llarg de la seva vida. Es dona sovint la circumstància que un client que ha pagat una taxació es posi en contacte amb la taxadora perquè li’n faciliti els resultats i aquesta es negui a fer-ho, al·legant que només els pot comunicar al banc.

 

  1. El client té dret a seleccionar les vinculacions que l’interessen més

Els bancs no us donen una llista de vinculacions perquè n’escolliu les que preferiu, sinó uns determinats paquets de vinculacions, i si no les acabeu acceptant gairebé totes no aconseguiu la taxa d’interès que anuncien. La hipoteca més bona és la que menys vinculacions exigeix i no la que millor taxa d’interès sembla tenir.

 

  1. El client pot triar quin deute pagar abans

Si esteu passant per un moment financer delicat i teniu pendents de pagament deutes de targeta de crèdit, d’un préstec personal i de la hipoteca, en teoria heu de poder decidir, per exemple, pagar abans el préstec personal perquè té un interès més elevat que la hipoteca. Però la realitat és que, quan ingresseu els diners, gairebé sempre aniran a pagar la targeta de crèdit.

Exigiu els vostres drets

Definitivament, una cosa són els drets que en teoria ens emparen i una altra ben distinta fins a quin punt ens els respecten en la pràctica. Conèixer els nostres drets ens servirà per exigir que ens els respectin, i si no ho fan, per protestar i exigir una compensación -encara que es tracti d´una fotesa!

 

Si considereu que en la vostra relació amb el banc s’ha vulnerat algun dels drets que us assisteixen i us cal ajuda, podeu contactar amb nosaltres.

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.