Consells a l’hora de vendre un habitatge

28 març, 2018 | Antonio Beltrán

Last Updated on 6 anys by Antonio Beltrán

El mercat de compravenda d’habitatge continua molt actiu. De fet, és rara la setmana que no sigui notícia l’alça dels preus, i que s’especuli sobre una possible nova bombolla immobiliària. Les dades reals confirmen aquest optimisme i al mateix temps desmenteixen qualsevol indici de bombolla. La bona marxa de l’economia i el bon comportament del mercat hipotecari continua sent favorables per a la demanda d’habitatges.

Les últimes dades de compravenda d’habitatge facilitades pel Consell Generalt del Notariat corresponents al mes de febrer de 2018 van confirmar aquesta alça contínua, però moderada, fins a arribar a les 39.945 transacciones, un 2,7 % més que fa un any. De fet, el preu mitjà per metre quadrat dels habitatges venuts va ser de 1.349 euros, sense variació de la taxa interanual.

Aquesta confluència d’informacions, molt sovint contradictòries, fa que sigui difícil prendre una decisió tan trascendental com com la de triar el moment i la forma de posar un habitatge amb èxit en el mercat. Per amb aquests consells a l’hora de vendre un habitatge ho tindreu més fàcil.

Quan vendre?

El primer punt important consisteix a esbrinar si és un bon moment de compra, si podem esperar per aconseguir un preu més bo o no. Per a això ens cal analitzar tant la conjuntura econòmica actual com les seves perspectives d’evolució en punts clau com ara:

  • Creixement econòmic, creació de llocs de treball i la seva influència en l’augment de renda disponible a les llars.
  • Confiança dels consumidors sobre l’evolució de l’economia, una circumstància fonamental quan es pren una decisió tan important com comprar un habitatge que es finançarà, en la majoria dels casos, durant molts anys.
  • Condicions financeres, pel que fa tant a la situació de les taxes d’interès com a la facilitat relativa de concessió de les hipoteques, ja sigui perquè hi hagi una competència més gran entre entitats o perquè creixi la seva disponibilitat de fons.

Unes circumstàncies econòmiques favorables faciliten la venda, i amb millors condicions, però tota venda implica una variació patrimonial, és a dir, un guany o una pèrdua que es reflecteixen en l’impost sobre la renda, i que cal tenir molt en compta a l’hora de vendre un habitatge.

Així, per exemple, sovint és interessant vendre una propietat amb minusvàlues per poder compensar altra mena de guanys, i al contrari, si es produeixen guanys podem disminuir el pagament d’impostos compensant-los amb altres tipus de minusvàlues. No hem d’oblidar que les compensacions es poden fer en l’exercici en què s’ha fet l’operació i als quatre següents.

He decidit vendre. Com faig més atractiva la meva casa?

Si ja hems decidit que és l’hora de vendre la nostra casa, ara ens fa falta destacar-la per aconseguir una venda com més ràpida millor i amb la menor rebaixa possible sobre el nostre preu inicial. No podem oblidar que “competim” amb milers d’habitatges i de venedors que busquen el mateix que nosaltres. Per exemple, un portal com Idealista.com supera actualment els 50.000 anuncis de venda a la Comunitat de Madrid o els 68.000 a la província de Barcelona.

  • Per això, el primer pas consisteix a fer destacar l’anunci. Més enllà de les opcions de pagament que ofereixen els principals portals, per aconseguir-lo hem de combinar dos aspectes: la descripció, que inclogui la informació fonamental de l’habitatge de forma clara i amena, i les fotos que l’acompanyin, que siguin cuidades i atractives. Si és possible, sempre és positiu afegir-hi mitjans nous de mostrar l’habitatge com ara vídeos, fotos panoràmiques o perspectives de 360 graus.
  • És millor vendre la casa buida o moblada? No es tracta tant de triar una opció d’aquestes dues, sinó, en qualsevol cas, de saber destacar l’opció triada i eliminar errors.

Així, si la casa està moblada, el primer pas consisteix a despersonalitzar-la, a treure’n elements que ens hi relacionen com ara fotografies o quadres personals, i substituir-los per altres elements neutres. El segon punt és assegurar-se que els mobles i de la resta d’elements estan en un bon estat de conservació: sempre cal fer alguna inversió per dur a terme una venda. I, per últim, s’ha de deixar tota la casa en un ordre perfecte per aconseguir fer la millor impressió.

Si la casa està buida, sovint és menys atractiva per al comprador, perquè no en veu clarament totes les possibilitats. Per pal·liar-lo hem de cuidar al màxim tots els detalls: que estigui perfectament pintada, especialment amb colors clars o neutres, amb els terres en estat perfecte i amb el suport d’una correcta il·luminació. Tot ha de portar el comprador al convenciment que aquesta era la casa que desitjava.

  • Tot habitatge té uns punts forts, però també uns de febles. Hem de saber destacar els primers perquè no agafin importància els segons. Ja pertanyin a la casa o a l’entorn, els punts forts han de ser prioritaris en el moment de descriure la propietat o de mostrar-la al possible futur comprador.
  • Per últim, a l’hora de tancar l’acord a través d’un contracte d’arres, aquest s’ha de fer prou equilibrat perquè les garanties satisfacin totes dues parts: que el comprador no hi vegi una penalització molt forta en cas que no tanqui l’operació, i que el venedor hi vegi una garantia suficient fins que la venda es formalitzi.

I no es pot oblidar que per finalitzar l’operació al comprador li queda pendent un pas fonamental: aconseguir finançament amb les millors condicions, com el que us oferim des d’Hipotecas Plus.

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.