El Euribor puja a setembre fins al 4,149%

30 setembre, 2023 | Antonio Beltrán

El Euribor puja a setembre fins al 4,149% El Euríbor després de la pausa d’agost, torna a pujar a setembre fins al 4,149%. A l’agost l’Euribor havia reculat i a setembre es situa en el mateix valor que el de juliol: 4,149%. L’Euribor es troba actualment en valors que no assenyalava des de 2008. La causa que l’Euribor torni a mostrar un valor més alt que el mes anterior és molt clara. El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aplicar una nova pujada dels tipus d’interès. Després d’ordenar 9 pujades consecutives en el preu dels diners, a la institució econòmica europea no li ha tremolat el pols i ha imposat una desena. Actualment els tipus d’interès ja els tenim en el 4,5%, quan fa poc més d’un any, al juny de 2022, es situaven en el 0%. Aquí us mostrem les 10 pujades consecutives aplicades pel BCE, algunes d’elles molt contundents com la de setembre i octubre de 2022, amb una pujada de 75 punts bàsics.

Recordem que el tipus d’interès és el preu que paguen els bancs als bancs centrals per prestar-los els diners. Així doncs, els bancs europeus es nodreixen del BCE de diners a un 4,5% d’interès actualment. A partir d’una mitjana del tipus d’interès que importants bancs europeus es presten diners entre ells, es crea l’índex conegut com Euribor. Per això, quan el BCE puja o baixa el tipus d’interès, l’Euribor també puja o baixa respectivament.

Previsions Euribor 2023, 2024 i 2025.

El departament d’anàlisi de Bankinter ha tornat a actualitzar les previsions de l’Euribor. Si fa un mes, es pensava que les pujades de tipus ja havien finalitzat, la nova pujada aplicada a setembre ha provocat una revisió del que els analistes i experts vaticinen sobre el futur de l’Euribor. Ara mateix el departament deixa un valor central per a l’Euribor al 2023 del 4,10%. Un valor del 3,90% per a 2024 i un 3,40% per a 2025.

El BCE ha aplicat la major pujada consecutiva de tipus d’interès des de la creació de l’Euro.

Des que existeix l’Euro, mai el BCE havia aplicat tantes pujades consecutives i de forma tan important al preu dels diners. Malgrat que a Europa ja es presenten dades febles de creixement, probablement degut a encarir tan ràpid el diner des del BCE, a la institució no li ha tremolat el pols. El BCE mostra determinació absoluta i continua amb la seva obsessiva lluita contra la inflació, que d’altra banda no ve del costat de la demanda sinó de l’oferta.

La dada positiva és que Christine Lagarde va informar en la roda de premsa, després de la decisió del Consell de Govern d’executar una nova pujada de tipus fins al 4,5%, que alguns governadors haurien preferit fer una pausa, encara que encara hi va haver una majoria sòlida que va decantar la balança finalment al costat de la pujada. Però ja és un bon senyal que no hi hagi unanimitat en continuar encarint el diner.

El BCE vol rebaixar la inflació a tota costa i sembla no importar-li les dades que Països Baixos ja ha entrat en recessió, Itàlia estigui a punt de fer-ho i Alemanya segueixi mostrant dades econòmiques bastant delicades.

Sembla que ara vindrà un temps “suficientment llarg” en paraules de Christine Lagarde, en què els actuals nivells de tipus serviran de manera substancial a assolir l’objectiu de la inflació. El BCE sempre està pendent que la inflació, és a dir, l’encariment de cistella de la compra es situï a prop, però per sota del 2%.

Si tenim en compte les previsions de Bankinter respecte l’Euribor, el lògic és llavors pensar, que per a 2024 i per a 2025, el BCE haurà aconseguit el seu objectiu i podrà començar a baixar els tipus d’interès i que per conseqüència l’Euríbor baixarà.

Les dades de l’Euribor actual

L’Euribor actual presenta els següents valors:

  • Una pujada intermensual de 76 mil·lèsimes

  • Una pujada interanual de 1,916 punts. Fa un any l’Euribor es trobava en el 2,233%
  • Una alça acumulada durant 2023 de 1,131 punts.

El que provoca un encariment de les hipoteques a interès variable que es revisin trimestral, semestral o anualment, amb la nova dada de l’Euribor de setembre, és el valor més baix que tenia l’Euribor fa 3, 6 o 12 mesos respectivament.

Impacte Euribor sobre les hipoteques

L’encariment que experimentin les hipoteques a interès variable que siguin revisades amb la nova dada de l’Euribor dependrà quantitativament del deute de la hipoteca, del termini restant, i també d’on s’hagi constituït la hipoteca. No és el mateix una hipoteca formalitzada per a un habitatge en una petita localitat que en una gran ciutat on el deute hipotecari pot ser major a causa d’un major preu del metre quadrat. Us mostrem la nostra taula clàssica formada pels dades de 6 hipoteques amb un deute pendent des de 50.000 a 300.000 €. El termini restant és de 20 anys, i el diferencial sobre l’Euribor és de l’1%.

A simple vista, ja s’observa que, com més capital pendent per liquidar l’hipoteca, més gran és l’impacte de la pujada de l’Euribor. La primera fila mostra la quota mensual que tenia una hipoteca amb el valor de l’Euribor de setembre de 2022: 2,233%

A la segona fila tenim la quota mensual de les mateixes hipoteques d’acord amb el valor de l’Euribor de setembre de 2023: 4,149%

La fila amb els números vermells indica la pujada de la quota mensual de l’hipoteca a interès variable amb el valor de l’Euribor actual.

Les dues files següents mostren quant pujarà la hipoteca, si l’Euribor arribés al 4,5% o al 5%. Esperem que no ho faci.

*No són dades reals. L’Euribor no ha arribat a aquests valors.

Una hipoteca amb un capital pendent de 100.000 euros, amb un termini restant de 20 anys, amb un punt diferencial sobre l’Euribor i que es revisi amb la dada de l’Euribor de setembre de 2023, experimentarà una pujada en la quota mensual de 102 €, passant d’una quota mensual de 566 € a 668 €. Totes aquestes dades són aproximades.

L’Euribor ha d’arribar ja al seu punt més alt i al 2024 i 2025 s’indica que l’índex tindrà un valor més baix.

Cal mantenir l’esperança que les bones dades de l’Euribor i les rebaixes a les hipoteques estan cada vegada més a prop. Tot i això, és convenient no quedar-se de braços creuats i si tenim l’opció de millorar les condicions de la nostra hipoteca, ara és el moment.
Sens dubte, la carrera alcista de l’Euribor està marcant els seus últims màxims. Ens mantindrem en ells durant uns mesos i potser si les previsions es compleixen a partir del segon trimestre de 2024 ens trobarem amb les primeres rebaixes a les quotes mensuals de les hipoteques.