El Euribor retrocedeix al mes d’abril de 2024 fins al 3,703%

1 maig, 2024 | Antonio Beltrán

L’Euribor ha baixat al mes d’abril fins al 3,703%. Encara que es tracta d’una lleugera rebaixa intermensual, ja que al març es va situar en el 3,718%, el més significatiu és que les hipoteques a interès variable que es revisen anualment a partir de la dada d’abril experimentaran la primera rebaixa en les quotes mensuals.

Aquesta rebaixa de les hipoteques en les seves revisions anuals és molt important, perquè des de fa més de dos anys només s’havien experimentat pujades en les quotes mensuals de les hipoteques que es revisaven any rere any.

Això és així, perquè just fa un any, a l’abril de 2023, l’Euribor ja es trobava més alt que l’Euríbor actual. El valor de l’Euribor de l’any passat, el d’abril de 2023, va ser del 3,757% i com que en aquest nou abril és del 3,703%; ens trobem per tant davant d’un retall interanual de 54 mil·lèsimes, el que farà abaratir les quotes de les hipoteques.

Es tracta d’una excel·lent notícia per als ciutadans amb hipoteques variables que han patit durant més de dos anys pujades en les quotes, moltes d’elles espectaculars i per tant molt sofertes per moltes persones i famílies.

Estem, doncs, ja amb rebaixes en les hipoteques i com ja preveiem a Hipotecas Plus, durant els mesos més durs de vertiginoses pujades de l’Euribor, tot índex, valor, indicador o taxa que experimenta una gran pujada en poc temps, es troba plena de volatilitat i que per tant aviat protagonitzarà caigudes, com de fet ja s’estan produint.

L’Euribor hauria de baixar molt més

No obstant això, la disminució de l’Euríbor encara no ha estat prou notable, especialment considerant que durant el 2022 i el 2023 l’Euribor va pujar de manera vertiginosa. Mai havia pujat l’Euribor tant en tan poc temps.

Els desequilibris econòmics ocasionats per la pandèmia de la Covid-19 i el conflicte a Ucraïna, van generar una inflació desenfrenada. El Banc Central Europeu (BCE) va respondre a això amb augmentos significatius en les taxes d’interès, el que va produir un ascens impetuós de l’Euríbor durant els últims dos anys i moltes persones i famílies van veure grans encariments de les seves hipoteques.

Per aquestes raons, diem que, encara que l’Euribor ja està retrocedint, haurà de fer-ho molt més, perquè les seves pujades van ser excessives per a un espai de temps tan curt.

Perquè l’Euribor no està retrocedint més ràpidament

L’Euribor no baixarà més ràpid, sinó que més aviat romandrà en un estat de congelació, alternant petites pujades amb baixades també poc significatives fins que el BCE no decideixi baixar el preu del diner, és a dir, a retrocedir els nivells dels tipus d’interès situats actualment en el 4,5%.

El BCE, amb Christine Lagarde presidint-lo, cada vegada és més conscient que els tipus d’interès aviat hauran de ser rebaixats. Una vegada s’iniciïn les rebaixes de tipus, l’Euribor accelerarà la seva caiguda.

La inflació, és a dir, els preus de la cistella de la compra, ha descendit de forma clara i l’economia de l’Eurozona està començant a deteriorar-se, o quan menys s’està clarament refredant. Són indicadors evidents que el preu del diner no pot estar tan car, o el que és el mateix, els tipus d’interès no poden mantenir-se tant de temps en el 4,5%.

Aquesta és la taula que indica les 10 pujades consecutives que el BCE va aplicar durant el 2022 i 2023 i que van impulsar fortament a l’alça l’Euribor. Aviat podrem afegir noves línies a la taula, però aquesta vegada de rebaixes de tipus.

La pròxima reunió de política monetària del Consell de Govern del BCE està programada per al 6 de juny de 2024. Hi ha probabilitats certes que en aquesta reunió s’acordi la primera rebaixa dels tipus d’interès. I les rebaixes de tipus són el motor perquè l’Euribor retrocedeixi més fortament i les hipoteques a interès variable puguin abaratir més les seves quotes mensuals.

Les dades de l’Euribor actual

Aquí us mostrem els valors de l’Euribor des de gener de 2023 fins a l’actualitat i com han pujat o baixat respecte al mes anterior.

Al mes d’abril de 2024 ens trobem amb una rebaixa després de dos ascensos consecutius.

Les dades de l’Euribor actual són les següents:

• Una rebaixa intermensual de menys de 15 mil·lèsimes.

• Una caiguda interanual de 0,054 punts. Com que és una rebaixa anual, les hipoteques rebaixaran la seva quota al ser revisades anualment amb la nova dada d’abril de 2024.

• Una baixada semestral de 457 mil·lèsimes que propicien una rebaixa en les hipoteques variables que se revisen semestralment.

Previsions de l’Euribor 2024 i 2025

Les previsions del departament d’anàlisi de Bankinter continuen mantenint la perspectiva que el BCE abaixarà els tipus d’interès el 2024 i també durant el 2025.

Per aquesta raó preveu que l’Euribor per al 2024 i el 2025 seguirà una tendència baixista que l’aproparà cada vegada més al 3% durant aquest any i per sota d’aquest 3% el 2025.

Concretament, estima un valor central del 3,25% i del 2,75% per al 2024 i 2025 respectivament.

Hipoteques seguint l’actual evolució de l’Euríbor

A la taula següent, ja podem registrar dades verdes de rebaixes en les hipoteques, després de molts mesos mostrant dades vermelles d’augments en les quotes mensuals.

De moment, són rebaixes en les quotes mensuals poc significatives, però és una gran notícia que ja es produeixin els primers abaratiments en les hipoteques a interès variable.

En aquests exemples de 6 hipoteques que van des dels 50.000 fins als 300.000 € de capital pendent, observem que quant més capital pendent resta de la hipoteca, major és la rebaixa que es produeix.

Una hipoteca amb un capital pendent de 100.000 € amb un termini restant de 20 anys i amb un tipus d’interès de l’Euribor + 1% de diferencial, passarà amb el nou valor de l’Euribor d’una quota mensual de 646,60 € a una altra quota de 643,65 €. Això es tradueix en una rebaixa mensual de la quota de 2,95 €. Totes les dades anteriors són aproximades.

Finalment han arribat les rebaixes en les hipoteques

Acomiadem aquest mes els encariments en les quotes de les hipoteques.

Com ja vàrem indicar en el nostre article de l’Euribor del mes anterior, l’abril podria ser probablement el primer mes en què es produïssin les rebaixes en les quotes de les hipoteques. I així ha estat. Una molt bona notícia per als ciutadans amb hipoteca.