El Euribor torna a descendir i se situa al juny de 2024 en el 3,650%

1 juliol, 2024 | Antonio Beltrán

Last Updated on 2 setmanes by Antonio Beltrán

El Euribor es manté en la seva tendència baixista i retrocedeix per tercer mes consecutiu fins a situar-se al juny de 2024 en el 3,650%.

Són bones dades, ja que cada cop ens allunyem més de la barrera psicològica del 4%, i tenint en compte que fa just un any el Euribor es trobava en una senda alcista i ara és baixista, la rebaixa en les quotes de les hipoteques és cada mes més gran.

Així doncs, les hipoteques a interès variable que es revisin a partir de la dada de juny s’abaratiran més que si aquestes hipoteques s’haguessin revisat el mes anterior.

Es mantindrà la tendència baixista per al Euribor?

El Euribor està actualment baixant perquè el 6 de juny el Banc Central Europeu (BCE) va ordenar la primera baixada de tipus després de 8 anys. Ho ha fet després de 10 pujades consecutives, algunes d’elles molt contundents, aplicades durant 2022 i 2023.

Aquesta primera rebaixa de tipus ha estat de 25 punts bàsics, deixant-los en el nivell del 4,25%. Inicialment es parlava de desescalada de tipus d’interès, la qual cosa implicaria una contínua caiguda del Euribor durant el 2024 i el 2025.

Però sembla ser que aquest optimisme s’ha refredat i ja és menys probable que hi hagi diverses rebaixes de tipus d’interès per part del BCE. La propera reunió monetària del Consell de Govern del BCE tindrà lloc a Frankfurt el 18 de juliol. Veurem què passa, especialment si s’aplica una nova rebaixa o els deixen en el 4,25%.

De moment podem afegir una nova línia corresponent a la rebaixa de 25 punts bàsics aplicada el passat 6 de juny. Si el 18 de juliol es produeix una nova rebaixa, inserirem una nova línia a la nostra taula de tipus d’interès.

El departament d’anàlisi de Bankinter canvia els seus pronòstics

El Departament d’anàlisi de Bankinter ha actualitzat els seus pronòstics i desafortunadament els canvis han estat per augmentar les seves previsions respecte al Euribor.

Si bé el mes passat pronosticava que arribaríem al 3,25% en el 2024 i al 2,75% en el 2025, ara assenyala el 3,5% per al 2024 i el 3% per al 2025. El veritablement sorprenent és que també indica un pronòstic ja per al 2026 i ho fa a l’alça! Concretament, Bankinter pensa que el Euribor pujarà fins al 3,25% com a valor central després d’haver baixat en el 2025 fins al 3%.

Hem d’insistir que es tracta de pronòstics i que, per tant, no s’han de complir necessàriament, i a més, els analistes són molt propensos a fer canvis cada poc temps.

Així que hem de prendre la informació que ofereixen les previsions amb molta cautela. És millor tenir en compte que de moment el Euribor està baixant i que almenys durant el 2024 i el 2025 probablement continuarà fent-ho.

Euribor actual

Ja que els pronòstics no deixen de ser dades fictícies que poden produir-se o no, anem a fixar-nos en les dades actuals del Euribor i com aquestes afecten les hipoteques. Amb el nou valor del Euríbor situat en el 3,650%, ens trobem amb les següents variacions:

  • Una disminució intermensual de 30 mil·lèsimes.
  • Una caiguda interanual de 357 mil·lèsimes. Recordem que fa un any, al juny de 2023, el Euribor va superar la barrera del 4% i es va situar en el 4,007%, mentre que ara s’ha quedat en el 3,650%. Es tracta d’una excel·lent dada que abaratirà la quota mensual de les hipoteques que es revisin anualment a partir de la dada de juny.
  • Un retrocés semestral de 0,029 punts. Les hipoteques que es revisin semestralment també s’abaratiran, però ho faran només lleugerament. Fa 6 mesos, al desembre de 2023, el Euribor es trobava en el 3,679%, és a dir, un valor similar a l’actual.

Aquí us mostrem la taula de l’evolució del Euribor des de 2023. Com veiem, amb el descens de juny, ja portem tres retrocessos consecutius:

Hipoteques seguint l’actual evolució del Euríbor

Us presentem una nova taula amb sis possibles hipoteques des dels 50.000 fins als 300.000 € de capital pendent. Hem de tenir en compte que la revisió de la hipoteca es realitza a partir del termini restant i del capital pendent i no amb els diners que es van concedir inicialment amb el préstec.

Com menys capital debem al temps, menys variació de quota experimentarem amb els canvis del Euribor.

La fila inferior indica la quantitat de rebaixa que hi ha en la quota mensual de la hipoteca a partir de la revisió anual amb la dada del Euríbor de juny.

Si repassem la taula del mes anterior, veurem que la rebaixa pràcticament es dobla, o en altres paraules, augmenta un 100% respecte al mes anterior, el que significa una bona notícia per als ciutadans amb hipoteca a interès variable que els sigui revisada amb les dades del Euribor d’aquest mes.

Amb aquestes dades, tenim que una hipoteca a interès variable que es revisi anualment amb la dada del Euribor de juny, amb un capital pendent de 100.000 €, amb un termini restant de 20 anys i amb un 1% de diferencial sobre el Euribor, la quota mensual s’abaratirà en 19,08 € al mes, sent aquests dades aproximades. Això suposa un estalvi anual aproximat de 228,96 €.

Segueixen les rebaixes en les hipoteques

La bona notícia és que les hipoteques segueixen abaratint-se i millorant mes a mes les economies de moltes persones i famílies després d’uns anys molt difícils amb forts encariments de les quotes mensuals.

Tot i que els analistes no pronostiquen de moment fortes baixades i que fins i tot el 2026 preveuen una pujada respecte al 2025, hem de ser optimistes, ja que ens allunyem cada vegada més d’un Euribor al 4% i fins i tot si es produeix aquesta pujada el 2026, el Euribor seguirà proper al 3%.