El juliol de 2020, l’euríbor retrocedeix notablement i s’acosta a mí-nims històrics

3 agost, 2020 | Antonio Beltrán

L’euríbor cau per segon mes consecutiu, i tanca el mes de juliol de 2020 amb el -0,279 %, mentre que el mes anterior havia indicat -0,147 %. Es tracta d’una caiguda intermensual de 0,132 punts.

L’índex hipotecari va seguir una ràpida cursa alcista durant els pitjors moments de la pandèmia de la COVID-19 a escala europea. Concretament, a meitat de març, i durant tot el mes d’abril, els valors diaris de l’euríbor a 12 mesos, que són els que s’usen per establir la mitjana mensual de l’índex, generalment pujaven  de manera important fins a acostar-se a la barrera psicològica del 0 %.

No obstant això, durant la segona meitat de maig ja s’apreciava que l’euríbor tocava sostre amb els seus repunts, i que es feien fortes les resistències a pujades més grans. En efecte, al mes de juny es va confirmar que es resistia a pujar més i que, ben al contrari, emprenia una tendència baixista que el va dur a desfer ràpidament tot el camí recorregut els dos mesos anteriors. Quan va arribar el juliol, les baixades de l’índex continuaven i fins i tot s’acceleraven. Es preveu un possible mínim històric al qual es podria arribar dins dels dos mesos pròxims.

Possible rècord mínim històric

Recordem que el mínim històric de l’euríbor se situa en el -0,356 %, aconseguit l’agost de 2019. ¿Serà l’agost de 2020, un any més tard, quan se superarà aquest mínim històric? Aviat ho descobrirem.

De moment, tenim molt bones notícies per als ciutadans amb hipoteca. Veuran rebaixades les quotes mensuals els préstecs hipotecaris es revisen amb la nova dada de juliol, ja que tres o sis mesos enrere l’índex es trobava més amunt. De tota manera, un any abans era encara més per sota que ara. Si el juliol de 2020 s’ha situat en el -0.279 %, el mateix mes del 2019 el seu valor era del -0,283 %. Són 4 mil·lèsimes de diferència, i això implica que les hipoteques que es revisin anualment s’encariran de manera molt lleugera, pràcticament anecdòtica.

Que l’euríbor avui estigui en unes posicions tan baixes, i amb perspectives de continuar caient, és una notícia excel·lent per als ciutadans amb hipoteca vinculada a l’euríbor, que són la immensa majoria, i per a aquells que hagin decidit signar-ne una ben aviat. No solament estaran barates les hipoteques amb taxa variable, sinó que, a més, les entitats bancàries hauran de continuar oferint hipoteques de taxa fixa amb interessos molt atractius, fins i tots més baixos que ara.

Ara, de ben segur, molts futurs clients amb hipoteca es tornaran a replantejar l’etern dilema de triar una hipoteca fixa o variable. Quan érem en plena carrera alcista de l’euríbor, els mesos amb les pitjors notícies sobre la pandèmia, molts pensaven que l’opció més interessant era la hipoteca fixa. Actualment, amb forts retrocessos de l’euríbor i el seu acostament a mínims històrics, segur que no ho tindran tan clar.

La paradoxa és que, per aconseguir uns interessos atractius en una hipoteca fixa, el seu termini d’amortització ha de ser relativament curt, de 10 a 15 anys. No obstant això, si es requereix un termini més llarg, de 20, 25 o 30 anys, les ofertes d’hipoteques amb taxa fixa ja no resulten tan interessants, tot i que encara ho són si les comparem amb les d’altres èpoques.

Previsions per a l’euríbor

I és aquí on se’ns presenta el dilema. Experts i analistes preveuen tenir un euríbor negatiu durant una sèrie d’anys; alguns d’ells ho pronostiquen fins al 2027. També es vaticina per a les pròximes dècades que pujarà de manera molt gradual i amb dificultat per superar l’1,5 %.

És a dir, que si aquestes previsions són encertades, si disposem d’una hipoteca fixa amb un termini de 10 o 15 anys no aconseguirem que sigui avantatjosa en relació a una altra d’interès variable vinculada a l’euríbor. Això sí, tindrem la gran tranquil·litat de saber que, si l’euríbor es dispara i les perspectives d’evolució no s’acompleixen, la nostra hipoteca no experimentarà ni l’augment més lleu en la quota mensual. Sempre serà la mateixa.

Però, en definitiva, la caiguda de l’euríbor és una bona notícia, tant per als consumidors que tenen ara mateix una hipoteca vinculada a l’euríbor com per a aquells que se’n disposin a firmar aviat una, tant si és d’interès variable com fix, perquè les fixes seran molt atractives mentre l’euríbor es trobi tan baix o fins i tot més baix que ara.

El negoci de les hipoteques per a la banca

La banca, no obstant això, ja porta molt temps preocupada pel seu negoci  hipotecari. No esperava una caiguda tan profunda de l’euríbor, ni que durés tant de temps. Recordem que fa dotze anys, el juliol de 2008, l’index arribava al seu màxim històric: el 5,393 %. Ara es troba indicant gairebé mínims històrics i sense mostrar indicis d’anar a pujar a curt o mitjà termini.

Les causes d’un euríbor tan baix són unes taxes d’interès de referència, de facilitat de crèdit i de facilitat de dipòsit extremadament baixes, i la gran quantitat d’estímuls, compra de deute i injeccions de liquiditat descomunals que es veu obligat a aplicar el Banc Central Europeu (BCE). Aquestes mesures les aplica l’institut emissor europeu perquè la crisi econòmica internacional que es va iniciar el final del 2007, originada per la venda massiva d’hipoteques subprimeals Estats Units, encara no s’havia superat clarament quan, al principi del 2020, va irrompre una segona i forta crisi econòmica com a efecte de la pandèmia de la COVID-19.

Les dimensions reals de la crisi actual encara no s’aprecien prou bé, però evidentment es pronostica que tindran una envergadura considerable. 

Bones ofertes per aconseguir la millor hipoteca

Tot i que el negoci de la hipoteca no doni a la banca tants fruits com en donava en l’etapa d’expansió econòmica i de la bombolla immobiliària prèvia a la crisi del final del 2007, les ofertes hipotecàries sempre estaran molt presents per als ciutadans, perquè, malgrat tot, continuen donant a les entitats una bona rendibilitat. A més, els bancs sempre volen presentar els seus productes com a més atractius.

D’aquesta manera podem trobar hipoteques d’interès variable amb un diferencial per sobre de l’euríbor inferior a l’1%. Si opteu per la tranquil·litat d’una quota fixa, hi ha hipoteques amb taxes aproximades de l’1,50 % si no se superen els 15 anys del termini d’amortització. 

Encariment molt lleuger de les hipoteques que es revisin anualment

Tot i que les hipoteques amb interès variable que es revisin trimestralment o semestralment s’abaratiran, les que ho facin anualment seran més cares, però amb una pujada tan lleugera i anecdòtica que possiblement passarà inadvertida per molts ciutadans que paguen mes a mes la quota d’una hipoteca indexada a l’euríbor.

A tall d’exemple direm que una hipoteca d’interès variable referenciada a l’euríbor i que es revisi anualment amb la nova dada de juliol de 2020, amb un capital pendent de 100.000 euros i un termini restant de 20 anys, passarà d’una quota mensual de 447,37 euros a una de 447,55 euros, cosa que suposa un estalvi mensual de 0,18 euros (totes aquestes dades són aproximades).

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.