En què cal fixar-se abans de comprar un habitatge?

15 març, 2018 | Antonio Beltrán

Last Updated on 6 anys by Antonio Beltrán

El fet que al mercat hi hagi una gran oferta d’immobles presenta un doble vessant, no només un de positiu, a l’hora de comprar habitatge. Com més habitatges hi hagi disponibles més possibilitats tindrem de trobar-ne un amb les característiques que volem, de negociar el preu i, en definitiva, de triar més bé. Però això també ens demanarà dedicar més temps i esforç a escollir casa, no solament la  que més ens agradi, sinó la que més s’ajusti a les nostres necessitats i possibilitats de compra.

El procés d’adquisició d’un bé tan important com un immoble ha de ser curós, amb diferents fases en què cal analitzar de forma detallada punts diversos, amb l’objectiu d’aconseguir la millor informació sobre a qual basar decisions correctes. Us expliquem com fer-ho.

Punts clau en què cal fixar-se abans de comprar un habitatge

Tal com hem anticipat, l’ordre és fonamental a l’hora de determinar els aspectes clau en què cal fixar-se abans de comprar un habitatge. En alguns casos podem treballar al mateix temps sobre aspectes de fases diferents, però és difícil passar d’una etapa a una altra abans d’haver culminat la primera. Però, alhora, de vegades ens veiem obligats a fer marxa enrere si trobem que les nostres expectatives no s’ajusten a les nostres possibilitats. És un procés continuat que té com a finalitat no només la compra de l’habitatge, sinó també poder fer front a tots els seus pagaments sense problemes.

A continuació us detallem els punts clau en les diferents fases.

  1. Característiques de l’habitatge. El primer punt, encara que sembli fàcil, no ho és tant: saber què es vol comprar. Sovint pensem només en el present i obviem el futur, al menys el més pròxim.

Per exemple, un habitatge d’un dormitori en un àtic sense ascensor al centre d’una ciutat pot ser una compra molt bona quan som joves, però si esperem tenir fills, per exemple, hauríem d’adaptar el nostre gust a un altre àtic més ampli i amb accessos més bons.

En definitiva, cal que ens fixem –però mantenint una perspectiva de les nostres necessitats a cinc o deu anys– en punts clau com: metres quadrats de superfície, nombre d’estances, distribució, serveis bàsics de la finca (ascensor, traster, garatge, etc.) i d’altres afegits que cada dia es valoren més, com ara jardí, piscina, gimnàs, vigilància, etc.).

  1. Triar la zona. A l’hora de fer aquesta tria entren en joc diversos aspectes. En primer lloc, el més obvi, que hi hagi habitatges disponibles amb les característiques que volem a la zona preferida per nosaltres. I en segon lloc, el valor afegit que confereixin a la zona els seus diferents serveis i característiques: proximitat al centre, transport públic, zones verdes, oferta educativa i cultural, etc.
  2. Pressupost econòmic. Fins al moment ens hem mogut en un àmbit ideal, dels nostres desitjos, però ara correspon contrastar-lo amb la realitat, i aquesta es mesura amb diners. Un cop hàgim trobat a la zona una sèrie d’habitatges que ens agradaria adquirir, els hem de comparar amb criteris objectius, posant puntuació als aspectes següents:
  • Metres quadrats útils i el seu preu
  • Prestacions (calefacció, pàrquing, ascensor, traster…)
  • Dotacions de la zona (col·legis, transport…).

Al marge de quin habitatge us atragui més, us cal tenir en compte el cost de diferents habitatges per no només saber què pagueu, sinó també per tenir capacitat de negociació i de millorar el preu.

Tan aviat com hàgiu seleccionat un habitatge o un grup reduït, cal veure si s’ajusta al vostre pressupost present i futur, tenint en compte:

    1. Diners que tingueu estalviats per cobrir despeses o part del finançament.
    2. Quina part dels vostres ingressos suposarà la hipoteca. És important simular, de la mà d’experts com els d’Hipoteca Plus, quina és la vostra quota ideal i encaixar-la al vostre pressupost d’ingressos i despeses. L’objectiu no és solament aconseguir la hipoteca amb què poder comprar l’habitatge, sinó pagar-la sense problemes.

En aquest càlcul és imprescindible que sempre considereu les dues parts del pressupost, les despeses i els ingressos, per conèixer les possibilitats de reajustar-los en cas que les primeres augmentin (per exemple, pel fet de tenir un fill). Idealment, el que pagueu per la hipoteca s’hauria de situar al voltant d’un terç dels guanys mensuals.

Com hem dit abans, aquestes primeres fases constitueixen un procés continu, que té la seva fita principal en l’anàlisi de la capacitat de fer front a la compra de l’habitatge. Si aquesta anàlisi té un resultat favorable, podreu passar al punt següent; en cas contrari haureu de tornar als dos punts inicials i fer els ajustos necessaris pel que fa a la mena d’habitatge que voleu i a la zona on us agradaria.

  1. Revisar l’habitatge seleccionat. Si ja sabeu quin finançament es viable, ara toca comprovar l’estat de l’habitatge i la seva propietat. El primer pas fonamental és assegurar-se de la titularitat i si té alguna mena de càrrega. Per això us haureu d’adreçar al Registre de la Propietat i, generalment, si demaneu una nota simple ja n’aconseguireu tota la informació bàsica.

Però hi pot haver més deutes pendents, i a més no totes queden reflectides al registre. En habitatges comunitaris també hi pot haver impagaments a la comunitat de veïns respectives, deutes que, tot i que us quedin certificades en el moment de la firma davant notari, és important conèixer amb anticipació per evitar ensurts i presses més tard.

I per acabar, tot i que també us serà lliurat en el moment de la firma davant notari, és positiu poder examinar abans el certificat energètic, que us ajudarà a estimar les despeses que haureu d’afrontar si voleu millorar l’eficiència energètica de l’habitatge.

  1. Tancar la compra. El tancament de la compra també té diverses fases. La primera és quan s’arriba a un acord i es firma un contracte d’arres. Aquí l’element important és la indemnització per totes dues parts. Com a compradors no us heu de limitar a demanar que us tornin els diners que vau avançar, sinó també que us indemnitzin pel perjudici causat quan el venedor fa marxa enrere.

Finalment, quan arriba el moment de firmar davant notari, és important que  consulteu sempre la documentació amb antelació d’un o dos dies, per estar a temps de rectificar qualsevol error o demanar aclariments sobre tots els dubtes que se us plantegin.

Amb tot això ja haureu aconseguit el vostre objectiu, l’habitatge que desitjàveu, però sempre amb l’acompanyament del millor finançament, com el que t’ofereix Hipoteca Plus.

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.