L’euríbor continua molt baix i abarateix les hipoteques un cop més

4 octubre, 2019 | M Aparicio

L’euríbor hipotecari, que és el principal indicador del preu de les hipoteques, ha tancat el mes de setembre de 2019 en el -0,339 %. Un valor que, malgrat experimentar una lleugera pujada amb relació al mes anterior –va tancar l’agost amb el mínim històric del -0,356 %–, continua sent molt baix, el segon més baix de la història de l’euríbor, i per aquesta raó rebaixarà en un grau important les hipoteques que es revisin a partir d’aquesta nova dada.

Un euríbor instal·lat en el terreny negatiu, i tan baix com l’actual, és una alegria per als ciutadans amb hipoteca. Poden respirar tranquils gràcies a les quotes baixes dels seus préstecs, en què pràcticament només s’amortitza capital mes a mes.

Fins i tot hi ha contractes hipotecaris en què ja no es paga ni un sol euro d’interès, perquè de resultes de l’etapa d’expansió econòmica i del boom immobiliari, durant la qual els bancs mostraven una competència atroç entre ells i oferien hipoteques amb interès variable amb diferencials tan atractius com el 0,25 % o el 0,18 %, actualment la suma de l’euríbor i aquests diferencials dona un nombre negatiu.

Encara que els bancs no vulguin, en absolut, regalar ni un euro aplicant un interès negatiu al capital prestat, que és el que pertocaria amb aquestes hipoteques que es van firmar amb un diferencial tan baix, sí que en deixen l’interès de les quotes en un 0 %.

Els analistes i experts havien pronosticat una remuntada de l’euríbor indicant que ja a finals del 2019 recuperaria valors positius. No obstant això, la tendència alcista iniciada el març de 2018 es va truncar un any més tard, concretament el març de 2019, quan novament va canviar la senda alcista per una de baixista, tendència, aquesta darrera, que s’ha aguditzat durant els últims mesos. L’agost de 2019, l’euríbor va marcar el mínim històric del -0,356 %, i al setembre el segon valor més baix de la seva història:  el -0,339%.

Aquesta circumstància d’euríbor negatiu i extremadament baix sembla que encara es mantindrà durant un temps considerable. En aquest sentit, el Departament d’Anàlisi de Bankinter indica, en la seva visió més optimista, que es mantindrà per sota del 0 % almenys fins a l’any 2021.

El canvi de tendència que va experimentar l’euríbor el març de 2019, quan va passar d’un recorregut alcista a un altre de baixista, es relaciona directament amb la perspectiva econòmica negativa que té el Banc Central Europeu (BCE) sobre l’Eurozona. Tant és així que ja s’ha preparat per aplicar nous estímuls econòmics amb l’objectiu d’afrontar una possible nova crisi econòmica, fins i tot una recessió.

El BCE s’obre a la possibilitat de rebaixar encara més les taxes d’interès, situats en el 0 %, i ja s’ha decidit a rebaixar les taxes de facilitat de dipòsit des del -0,40 % fins al -0,50 %. Encara que aquesta rebaixa suposa un alleujament per als bancs, perquè ve acompanyada amb l’establiment d’un límit per al volum de diners que poden deixar aparcats –és a dir, per a l’excés de liquiditat– sense que se’ls cobri per aquest concepte; només se’ls cobrarà per la quantitat que superi el límit esmentat. Aquesta última mesura és segurament la que ha impulsat una mica a l’alça el valor de l’euríbor el mes de setembre.

De tota manera, l’índex continua molt baix, fins al punt que els seus últims valors diaris a 12 mesos van continuar baixant fins a assolir per a tot el mes de setembre un valor mitjà del -0,339 %, fet gràcies al qual s’abaratiran totes les hipoteques amb interès variable que se revisin amb aquesta nova dada de l’euríbor, trimestralment, semestralment o anualment.

Una hipoteca amb interès variable referenciada a l’euríbor amb un diferencial de l’1%, amb un capital pendent de 120.000 euros i un termini restant de vint anys, que es revisi anualment amb les dades de setembre de 2019, passarà d’una quota mensual de 543 euros a una altra de 534 euros, cosa que suposa una rebaixa mensual de 9 euros o anual de 108 (dades aproximades).

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.