L’euríbor deixa de marcar retrocessos el mes de febrer i se situa en -0,501 %

2 març, 2021 | Antonio Beltrán

Last Updated on 2 anys by Antonio Beltrán

Sis són els mínims històrics consecutius que ha marcat l’euríbor des del mes d’agost de 2020, com a conseqüència de la crisi sociosanitària originada per la covid-19 i dels estímuls econòmics espectaculars posats en marxa pel Banc Central Europeu (BCE) per fer-hi front. No obstant això, la tendència continuada de caiguda sembla que ha arribat a la seva fi.

El mes de febrer, els valors diaris de l’euríbor a dotze mesos –amb els quals es crea la mitjana per a l’euríbor hipotecario– van frenar en sec les seves baixades i els últims dies es van marcar clars valors a l’alça. D’aquesta manera, si el primer valor de l’euríbor a dotze mesos de l’últim mes, corresponent al dilluns 1 de febrer de 2021, va ser del -0,511 %, el de l’últim dia hàbil del mateix mes, concretament el del 26 de febrer de 2021, ha estat del -0,483 %, fet que deixa un avís clar que l’euríbor segurament ja ha arribat al seu sòl.

L’euríbor mostra una pujada intermensual molt lleugera de 0,004 mil·lèsimes, però una caiguda interanual de 0,213 punts, cosa que portarà l’abaratiment dels préstecs hipotecaris indexats a l’euríbor.

Tant en les revisions trimestrals com en les semestrals i les anuals, les hipoteques vinculades a l’euríbor rebaixaran les quotes mensuals, per a tranquil·litat de les persones i les famílies amb hipoteca.

L’èxit de la vacunació contra la covid portarà a la recuperació econòmica

L’èxit més que possible de la vacunació contra la covid-19 obre perspectives d’una recuperació econòmica, cosa que pot portar que es comencin a necessitar menys estímuls econòmics del BCE a termini curt i mitjà.

La vacunació per fer front a la pandèmia va començar el 27 de desembre de 2020 en tota la Unió Europea. La complexitat tan gran que suposa el desenvolupament d’una vacuna comporta un termini mig d’entre quatre i set anys. Però amb el gran objectiu mundial de lluitar contra la covid, i gràcies a l’ajuda dels estats de tot el planeta, la comunitat científica ha aconseguit vacunes en menys d’un any, sense posar en risc els patrons de seguretat, qualitat i eficàcia que ha de garantir tota vacuna.

Les vacunes de Pfizer BioNTech, Moderna i AstraZeneca ja s’estan utilitzant, i ara apareix la novetat important que l’Agència del Medicament dels Estats Units ha començat a treballar per a l’autorització d’una vacuna nova. En aquest país es vol donar llum verda a la vacuna de Janssen de la companyia farmacèutica Johnson & Johnson.

Janssen és una vacuna anticovid d’una dosi i d’eficàcia molt alta. També s’espera que s’aprovi a la Unió Europea per a mitjan març. Bloomberg, concretament, assegura que l’European Medicines Agency (EMA) l’aprovarà l’11 de març vinent. Sembla ser que durant el 2021 es disposarà de set o vuit vacunes per combatre la covid-19.

Amb les dades més que possiblement bones del procés de vacunació i l’esvaniment de la pandèmia es pot tornar amb facilitat a la reactivació de l’economia i a l’abandó dels actuals valors tan baixos de l’euríbor.

Previsions

És fàcil pronosticar que a partir d’ara la destinació de l’euríbor serà l’estancament a mig termini i una pujada lleugera i gradual a llarg termini. Però només són previsions que qualsevol imprevist de consideració pot trastocar, o també una indesitjable evolució negativa de la vacunació que no dissipi la pandèmia amb tanta efectivitat com es preveu, situació que ara mateix no sembla probable.

Els experts preveuen un euríbor negatiu fins al 2023 com a mínim, i a més se’n pronostica una alça molt gradual. Mentre el BCE no canviï la seva política monetària, no hi ha dubte que l’euríbor es trobarà en valors baixos i negatius, i el banc no canviarà la seva política fins que no ens trobem davant d’una bona evolució de l’economia.

Hi ha analistes que pronostiquen una dècada més d’euríbor en negatiu, cosa que ens portaria fins al 2030, tot i que un pronòstic a un termini tan llarg és fàcil que experimenti correccions significatives.

De moment, al mes de febrer no s’ha mostrat un nou mínim històric com en tot el semestre anterior, encara que ens hi hem quedat a prop: l’euríbor va tancar el mes amb un -0,501 %. Pot ser l’última vegada que el veiem per sota de la frontera psicològica del -0,50 %.

L’evolució de l’euríbor és un veritable motiu d’inquietud per al sector bancari

El mes de febrer de 2021 s’han complert cinc anys consecutius de l’euríbor en negatiu, circumstància que es va diagnosticar en un primer moment com una excepcionalitat temporal, però que després, conforme passaven els mesos i els anys, les entitats financeres van acabar considerant-ho com un problema estructural.

Les taxes negatives i un euríbor colgat sota el 0 % constitueixen un autèntic maldecap per a la banca. És una circumstància que pertorba i inquieta l’ànim dels banquers, perquè moltes de les hipoteques antigues ja no els reporten beneficis. Salven una mica els mobles amb alguns dels productes vinculats que es van firmar amb les hipoteques, com les assegurances de vida i de llar, sempre que els hipotecats els hagin mantingut amb el banc amb el qual van contractar la hipoteca.

I mentre la banca no aconsegueixi més ingressos per la via de les hipoteques variables, mantindrà la promoció de les hipoteques amb taxa fixa, oferint interessos molt atractius que mai, ni de lluny, no s’havien pogut obtenir en èpoques passades.

En qualsevol cas, actualment som en un moment òptim per firmar una hipoteca atractiva, tant si és fixa com si és variable. Es poden aconseguir les millors condicions hipotecàries si es confia en professionals com Hipotecas Plus, on treballem a l’engròs i amb els contactes més bons, i ens esforcem seriosament durant la negociació per aconseguir les millors condicions per al client, al qual oferim un assessorament de qualitat per evitar-li errors en la contractació i culminar-la amb rapidesa i eficàcia.

Les hipoteques continuaran abaratint-se

Les quotes de les hipoteques tornaran a experimentar baixades.

Tot i que el febrer de 2021 no s’ha arribat a cap mínim històric, hi hem estat a prop. El valor de l’euríbor és més baix que tres, sis o dotze mesos enrere, i per tant totes les revisions de les hipoteques que es regeixin pel valor de febrer de 2021 es traduiran en quotes més baixes per als ciutadans amb hipoteca variable que estigui referenciada a l’índex hipotecari.

A tall d’exemple, una hipoteca vinculada a l’euríbor més un diferencial de l’1 %, que es revisi anualment amb la dada de febrer, per a un deute hipotecari de 100.000 euros i un termini restant de vint anys, passarà d’una quota de 447 euros a una altra de 438. Aquesta diferència suposa un estalvi mensual de 9 euros, o de 108 euros anuals (dades aproximades

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.