L’euríbor indica el seu quart mínim històric consecutiu: -0,481%

9 desembre, 2020 | Antonio Beltrán

Last Updated on 2 anys by Antonio Beltrán

L’euríbor continua baixant posicions i situant-se en terreny inexplorat fins ara, i ha tancat el mes de novembre de 2020 en el -0,481 %. Es tracta del seu quart mínim històric consecutiu.

Tot i que ja es detecta una desacceleració en la seva caiguda i fa la sensació que està fregant el seu nivell vall, no és descartable que aconsegueixi superar la barrera psicològica del -0,50 %. Seria un disgust per a la banca i una alegria per als hipotecats, perquè un euríbor tan baix i tan negatiu els dona molta tranquil·litat en aquest moments tan difícils que travessa tota la societat.

El disgust de la banca ja no és tan fondo, perquè les entitats financeres ja han anat assumit que l’euríbor negatiu no és una cosa temporal, sinó que s’està convertint en un fenomen estructural i que els pronòstics no serveixen de res.

No fa gaire es pronosticava que, cap a l’estiu de 2019, el Banc Central Europeu (BCE) ordenaria la primera pujada de taxes d’interès, situades actualment en el 0 %, el seu nivell més baix de la història, i que amb això l’índex hipotecari posaria rumb clarament cap al terreny positiu.

Però no va passar això. Es va aparcar la pujada de taxes atesos els problemes imperants: guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, el Brexit i el fantasma de la recessió a Alemanya.

I tots aquests contratemps econòmics enormes s’han convertit en autèntiques foteses amb la irrupció de la pandèmia de la COVID-19 el primer trimestre del 2020, que ha tingut conseqüències socials, sanitàries i econòmiques dramàtiques i devastadores.

L’euríbor cau i marca el quart mínim històric consecutiu a causa dels descomunals estímuls econòmics que el BCE engega per enfrontar-se als problemes derivats de la pandèmia. La inflació ja no és cap amenaça, més aviat el contrari: el que arriba a preocupar és la possible deflació.

Per tant, el BCE ja no pujarà les taxes d’interès en molt temps, i els analistes estimen una data entre el 2030 i el 2035 perquè l’euríbor torni a aventurar-se per un terreny positiu. Tota una eternitat!

Les dades de la caiguda de l’euríbor

L’euríbor marca una caiguda intermensual de -0,015 punts, un retrocés interanual de 209 mil·lèsimes i un descens acumulat anual, és a dir, des de gener de 2020, de 0,228 punts.

La notícia sempre positiva per als ciutadans i les famílies amb hipoteca és aquesta: amb la nova dada de l’euríbor, l’única possibilitat que tenen les hipoteques d’interès variable que es revisin és baixar la quota mensual, tant si la revisió és trimestral, semestral o anual.

I què podem dir a aquelles persones interessades en una hipoteca?

Doncs que el panorama per aconseguir una hipoteca barata és ideal. Les probabilitats que això passi són moltes.

Un euríbor tan negatiu no solament fa barates les hipoteques amb interès variable, sinó també les de taxa fixa. Per què?

Doncs perquè els bancs, davant d’un euríbor tan baix que comporta que la hipoteca d’interès variable surti barata, no pot oferir els préstecs d’interès fix a una taxa molt alta, perquè, si fos així, pràcticament ningú no optaria per aquestes darreres. Les entitats financeres no tenen cap més remei que oferir interessos fixos també atractius.

Així, doncs, tenim una bona notícia per a les persones i les famílies que volen una hipoteca: que aquestes es poden aconseguir amb molt bones condicions. Però també es poden obtenir habitatges a preus baixos, perquè, davant de la crisi econòmica que vivim, sorgeixen noves oportunitats. Hi ha persones o famílies que necessiten liquiditat immediata i l’aconsegueixen venent segones residències.

De manera que, amb seguretat, aquest moment és immillorable per obtenir una hipoteca atractiva per a un habitatge que es pot oferir a un preu més econòmic que uns mesos abans.

Consells per a les persones i les famílies que volen una hipoteca

En aquest nou article sobre l’euríbor ens agradaria continuar amb els consells que vam començar a oferir a l’article passat a les persones que volen contractar una hipoteca.

-Començar a estalviar com més aviat millor

Com ja vam indicar un mes enrere, confirmarem de manera breu que, si tenim pensat firmar una hipoteca, ens convé començar a estalviar tan aviat com ens sigui possible, perquè les entitats confien en les persones estalviadores.

Sent estalviadors, aconseguirem més fàcilment la concessió de la hipoteca, i el nostre deute serà més lleuger gràcies als diners estalviats.

-No sobreendeutar-nos

A més aconsellàvem fugir de contraure préstecs personals innecessaris o fer un mal ús de les anomenades targetes revolving, que ens poden portar fàcilment al sobreendeutament.

-Buscar assessorament professional

Indicàvem, finalment, que ens calia assessorar-nos per professionals hipotecaris com els d’Hipotecas Plus, perquè som experts en el tema, disposem d’una gran experiència en el món hipotecari i sabem aconsellar els nostres clients de la millor manera per evitar-los cometre errors, els que cometen moltes persones no assessorades a l’hora de prendre una decisió tan important com la de signar una hipoteca.

Pel fet de ser brokers hipotecaris, tenim al nostre abast un gran ventall de possibilitats i de contactes. Com que treballem en el mercat hipotecari a l’engròs, som capaços d’aconseguir unes condicions molt atractives, que molt difícilment es poden obtenir treballant de manera individual i sense assessorament.

-Que les quotes sumades del conjunt de les nostres hipoteques i préstecs no superin el terç dels nostres ingressos, i que continuem estalviant

Som conscients que és molt fàcil demanar això, i molt difícil practicar-ho, amb més raó en aquesta situació econòmica i social tan delicada que patim, però ens cal establir límits a les nostres despeses. Amb aquesta finalitat hem d’estar atents a la nostra economia particular i ser conscients de com disposem dels nostres diners per tractar de descobrir noves possibilitats d’estalvi.

Fer amortitzacions parcials de la hipoteca tan aviat com ens sigui possible

Estalviar és molt positiu si tenim una hipoteca, perquè no ens hem de conformar a pagar-la des del començament fins al final com s’estipula al nostre contracte, sinó que ens convé fer-ne amortitzacions parcials, amb les quals podem alleujar el deute i a més escurçar el termini de pagament o rebaixar la nostra quota mensual.

Les hipoteques s’abaratiran encara més

Per acabar, volem donar un exemple de com es quedaria una possible hipoteca amb el nou valor de l’euríbor.

Davant d’un quart mínim històric consecutiu de l’euríbor, les hipoteques que es revisin amb la nova dada no poden fer res més que abaratir-se. Vet aquí una notícia excel·lent per als ciutadans i les famílies amb hipoteques vinculades a l’euríbor, més encara en aquests moments difícils que estem travessant.

Una hipoteca referenciada a l’euríbor més l’1 % de diferencial, amb un capital pendent de 100.000 euros i un termini restant de 20 anys, que es revisi anualment amb la nova dada, passaria d’una quota mensual de 448 euros a una altra de 439, cosa que suposa un estalvi mensual de 9 euros, o anual de 108 (dades aproximades).

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.