L’euríbor, l’abril de 2020, segueix una tendència alcista impulsada pel Covid-19

5 maig, 2020 | Antonio Beltrán

L’euríbor usat per calcular les hipoteques a interès variable, és a dir, l’euríbor que es calcula amb la mitjana aritmètica dels valors diaris d’aquest índex a dotze mesos, està experimentant una tendència alcista des de mitjan març que el du a situar-se actualment en valors acostats als de fa un any.

L’euríbor va començar la seva carrera alcista a partir del 13 de març de 2020, data coincident amb l’inici de la crisi del coronavirus amb tota la seva impactant cruesa.

Fins i tot, a l’abril, alguns dels valors diaris de l’índex a dotze mesos s’han acostat perillosament a zero. Malgrat la senda alcista, l’euríbor es manté en un terreny situat per sota del zero, on es troba instal·lat des de fa més de quatre anys. Concretament, va ser el febrer de 2016 quan per primera vegada va tancar un mes en negatiu, amb el valor de -0,008 %. 

Mínim i màxim històrics de l’euríbor

Des de la seva primera incursió per sota del zero, l’euríbor va aguditzar encara més la seva caiguda, fins que l’agost de 2019 va arribar al seu mínim històric: el – 0,356 %. Una dada que contrasta molt significativament amb el màxim històric de juliol de 2008, quan va arribar a un valor de 5,393 %.

Des d’octubre de 2008 fins a l’actualitat l’euríbor ha beneficiat molts ciutadans amb hipoteques amb taxes variables d’interès, que han vist com les seves quotes mensuals s’han abaratit extraordinariament. Més d’una llarga dècada d’alegries per a molts hipotecats. 

Euríbor actual

No obstant això, la irrupció del Covid-19 com a pandèmia ha impulsat a l’alça els valors de l’index hipotecari. L’abril es va situar en un valor del -0,108 %, superior al d’un any abans, quan ho va fer en un -0,112 %. Les conseqüències són l’encariment de les hipoteques que es revisen amb la dada d’abril.

La pujada de la quota mensual es produirà si les revisions de les hipoteques son trimestrals, semestrals o anuals, ja que l’índex actual és lleugerament superior al de fa tres, sis o dotze mesos. De tota manera, la pujada de les quotes hipotecàries serà més aviat anecdòtica: molt petita, sense gaire importància.

Ens trobem amb una pandèmia que ja té, i continuarà tenint, uns impactes negatius de gran envergadura sobre l’economia internacional. Les conseqüències econòmiques són incommensurables, imposibles de mesurar o valorar en l’actualitat.

Ens movem en un terreny desconegut, cosa que genera gran desassossec i desconfiança, i no hi ha res pitjor per a l’economia que la falta de confiança.

No hi ha protocols clars d’actuació, i els governs es veuen obligats a prendre decisions en el terreny de la incertesa i la inseguretat, ja que no saben de segur si les mesures adoptades per afrontar la pandèmia i la crisi econòmica tindran els efectes desitjats.

Mesures del Banc Central Europeu

Les mesures del Banc Central Europeu (BCE) seran molt voluminoses, amb un programa estrella de 750.000 milions d’euros destinats a la compra de deute públic i privat.

També es va considerar la possibilitat d’abaixar les taxes d’interès, tot i que s’ha anat esvaint amb el pas de les setmanes. Aquesta expectativa frustrada pot ser una de les raons que ajuden l’euríbor a mostrar actualment una senda alcista.  

Però les causes principals de les pujades recents de l’índex les hem d’anar a buscar en el fet que les mesures del BCE estan afectant el mercat interbancari.

Encara que aquestes mesures seran molt positives i fonamentals perquè els països de l’Eurozona puguin afrontar les catastròfiques conseqüències econòmiques de la pandèmia i recuperar-se’n, la major liquiditat en mans de les entitats derivada dels estímuls del BCE ha disminuït la demanda al mercat interbancari, fet que ha comportat una alça dels valors de l’euríbor.

Previsió per a 2020 i 2021

Les expectatives que l’euríbor continuï pujant no van més enllà del curt termini. Potser seguirà monstrant valors diaris cada cop més acostats al 0% durant el mes de maig, però tot apunta que l’actual senda alcista és completament coyuntural.

Fins que el Banc Central Europeu (BCE) no canviï la seva política monetària i comenci a apujar les taxes d’interès, situades actualment en el 0 %, l’euríbor no iniciarà una remuntada real. A més, amb les actuals expectatives de intensa crisi econòmica a curt i mig termini causada per la pandèmia, el confinament de la població i la consegüent paralització de l’economia, l’opció d’apujar les taxes s’albira encara més llunyana en el temps.

En el cas que els pròxims anys es torni a una etapa d’expansió0 econòmica, el BCE no apujarà les taxes d’interès sobtadament, sinó de manera paulatina i molt mesurada, per la qual cosa la pujada de l’euríbor, cas que s’arribi a produir, serà també lenta i molt gradual, i per tant fàcilment assumible per les famílies i els ciutadans amb hipoteca.

Tot sembla indicar que la previsió de l’euríbor continuarà sent la que fa el Departament d’Anàlisi de Bankinter, que estableix uns marges d’evolución per a l’index d’entre el -0,27 % i el -0,17 % per a 2020, i del -0,15 % al -0,05 % per a 2021.

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.