L’euríbor s’ensorra el setembre de 2020, i baixa fins al -0,415 %

2 octubre, 2020 | Antonio Beltrán

L’euríbor ha aconseguit un mínim històric per segona vegada consecutiva, i tanca el setembre de 2020 amb el -0,415 %.

És bastant probable, a més, que el m’octubre acabi també amb un altre rècord mínim. Això és així perquè els valors diaris de l’euríbor a dotze mesos ja marcaven valors per sota del -0,415 % durant les setmanes anteriors.

L’últim valor de l’euríbor a dotze mesos, el del 30 de setembre, és també un rècord mínim en la seva modalitat, perquè es va situar en el -0,443 %, 13 mil·lèsimes menys que el dia previ.

Aquests valors tan baixos de l’euríbor diari ens fan pronosticar que l’octubre esdevindrà de nou un mes de mínims històrics, i ja seria el tercer rècord mínim consecutiu.

L’euríbor registra quatre caigudes seguides, després d’abandonar la carrera alcista durant les setmanes més complicades de la pandèmia de la COVID-19.

Recordem que només fa quatre mesos, el mes de maig, l’índex va indicar el valor de -0,081 %, a prop de la barrera psicològica del 0 %.

En aquelles setmanes, segurament molts consumidors van optar per una hipoteca fixa, pensant que estava a prop la fi de l’euríbor negatiu, i que l’índex seguiria la seva carrera alcista fins a valors insospitats. Però res més lluny de la realitat: l’euríbor continua sorprenent i ja porta dos mínims històrics, amb moltes probabilitats que en marqui un altre rècord a l’octubre.

L’euríbor és tan imprevisible com l’economia

L’euríbor és imprevisible perquè l’evolució de l’economia també ho és per a la immensa majoria de les persones, inclosos els economistes més prestigiosos. Tot i que, això sí, sempre apareixen grans experts capaços de vaticinar-ho absolutament tot, des de la crisi financera internacional del final de 2007, que va posar fi a l’etapa de expansió econòmica al nostre país, fins a la terrible pandèmia que ha irromput el 2020 i que encara patim.

Recordem que fins fa poc es pronosticava una pujada de les taxes d’interès per a l’estiu de 2019, que originaria una ascens de l’euríbor i el seu retorn a terreny positiu. Però va arribar la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, la recessió alemanya i l’omnipresent Brèxit, que introduïen incertesa en el panorama econòmic, i per aquestes raons finalment la pujada de la taxa d’interès es va aparcar.

Quan el Banc Central Europeu (BCE) encara no havia aturat els estímuls per sortir de la crisi anterior, ens ha sacsejat la pandèmia i el banc s’ha vist obligat a tornar a engegar tota la seva maquinària i ajudes econòmiques diverses, totes de gran envergadura, que han fet caure l’euríbor cap a un terreny desconegut.

Moltes de les antigues hipoteques vinculades a l’euríbor ja no paguen interessos, només amortitzen capital

Amb els actuals valors de l’índex, les hipoteques vinculades a aquest índex que es van vendre amb diferencials molt baixos ja no paguen cap mena d’interès i simplement van amortitzant capital cada mes.

Recordem les campanyes d’aquells anys previs al 2008 on la gran competència de les entitats financeres es trobava al mercat hipotecari, i s’oferien hipoteques amb diferencials sobre l’euríbor tan atractius com el 0,35 %, i fins i tot inferiors. La competència hipotecària era feroç aquells anys.

El mercat de l’habitatge funcionava a ple rendiment i la banca se’n nodria fortament. Les entitats volien captar el nombre més gran possible de clients disposats a firmar una hipoteca, i les ofertes eren molt atractives.

Les noves hipoteques

Tot i que, actualment, el sector de la construcció en general i de l’habitatge en particular no funcionen ni molt menys al ritme d’aleshores, encara s’ofereixen hipoteques amb diferencials sobre l’euríbor atractius. Concretament per sota però a prop de l’1 %.

Les hipoteques fixes es troben ara en el seu millor moment, i competeixen seriosament amb les variables. Actualment estem comercialitzan per certs perfils de clients hipoteca a tipus fix a 30 anys a l ´0,90%.

L’euríbor ha retrocedit intermensualment 56 mil·lèsimes, i interanualment 76. Recordem que fa un any, el setembre de 2019, l’euríbor també es trobava molt baix, concretament en el -0,339 %.

Com que l’euríbor ha tornat a marcar un mínim històric, totes les hipoteques que es revisin anualment a partir de la dada d’aquest mes de setembre (-0,415 %) s’abaratiran, perquè l’euríbor es trobava més amunt fa 3, 6 o 12 mesos. Per això les hipoteques que es revisin trimestralment, semestralment o anualment seran més barates en les seves quotes mensuals, com també va succeir amb la dada d’agost, que també va ser un mínim històric.

Previsions

L’euríbor es troba en negatiu des de febrer de 2016, i sembla ser que encara es mantindrà per sota del 0 % durant mesos, fins i tot anys. El Departament d’Anàlisis de Bankinter pronostica un valor central per a l’euríbor del -0,10 % l’any 2021. Una visió que considerem massa positiva per a la banca.

No obstant això, hi ha altres analistes que pronostiquen que els índexs hipotecaris continuaran en negatiu fins a 2023, i fins i tot fins al 2027. També hi ha alguns experts que vaticinen que, tot i que l’euríbor finalment pujarà, ho farà de manera molt gradual, i pot que trigui dècades a arribar a l’1,5 %.

Però només són pronòstics, i la realitat pot variar en sentit positiu o negatiu, depenent del punt de vista.

Els ciutadans amb hipoteca estan o haurien d’estar molt agraïts a l’euríbor, i de moment sembla que poden respirar tranquils. Aquells que tinguin en perspectiva la firma pròxima d’una hipoteca, han de saber que l’euríbor té molt més recorregut a l’alça que a la baixa, però ningú no els podrà assegurar durant quant de temps real es trobaran amb un euríbor per sota del 0% i durant quant de temps continuarà abaratint les hipoteques.

Amb un euríbor tan negatiu els bancs aposten per les hipoteques fixes

Ara mateix els bancs aposten per les hipoteques fixes, perquè pensen que en l’actual panorama econòmic, amb interessos en negatius, els són més rendibles.

Els consumidors han de tenir en compte que, amb una hipoteca fixa, pagaran des d’un bon començament més diners, però sense saber fins quan, potser durant tota la vida de la hipoteca.

I encara que fos així, també poden considerar-ho una despesa extra a canvi de la tranquil·litat de saber que la seva hipoteca mai no s’encarirà per una pujada vertiginosa de l’euríbor.

Les hipoteques vinculades amb l’euríbor s’abarateixen

Totes les hipoteques que es revisin trimestralment, semestralment o anualment amb la nova dada de l’euríbor s’abaratiran.

En concret, una hipoteca vinculada amb l’euríbor, amb un diferencial per damunt seu de l’1 %, un capital pendent de 100.000 euros i un termini pendent de vint anys passarà d’una quota mensual de 445 euros a una altra de 442 euros, cosa que suposa un estalvi mensual de 3 euros (totes les dades són aproximades).

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.