L’euríbor tanca l’agost de 2019 amb un mínim històric: -0,356 %

4 setembre, 2019 | M Aparicio

L’euríbor hipotecari o a dotze mesos és l’índex de referència per a la gran majoria de les hipoteques a Espanya, i actualment segueix una important tendència baixista. Tant és així que el mes d’agost de 2019 ha aconseguit un nou mínim històric: -0,356%. És un euríbor molt baix, sobre tot si tenim en compte que, només uns mesos enrere, es pronosticava que tornaria a la banda positiva, potser cap al final de 2019, cosa que no tan sols no succeirà, sinó que tindrem un euríbor negatiu molt més temps que el que es preveia, circumstància que alegra enormement els ciutadans amb hipoteca o que pensen firmar-ne una pròximament. Situació contrària als hipotecas a un tipus d’interès variable indexat a l’IRPH,  amb un darrer valor publicat de juliol del 1,836%.

La situació econòmica a escala internacional s’ha complicat. La guerra comercial entre les grans potències mundials, els Estats Units i la Xina, el Brexit i els problemes econòmics d’Alemanya, entre altres factors, estan fent que un cop més es parli de la proximitat d’una recessió a l’Eurozona i que s’augurin temps econòmics difícils. El Banc Central Europeu (BCE) ja està preparant tota la seva artilleria en forma d’estímuls econòmics, i fins i tot es parla d’abaixar encara més les taxes d’interès, situades actualment en el 0 %, el nivell més baix de la seva història. Doncs bé, podrien quedar rebaixades fins al -0,10 % segons indiquen els analistes i experts.

Amb tot aquest panorama de recessió, incertesa i necessitat de posar a punt noves injeccions econòmiques per part del BCE, l’euríbor no pot seguir cap més sendera que la baixista, i per això s’albira per als mesos a venir un euríbor encara més baix que l’actual, que ha aconseguit ja records històrics mínims.

Un euríbor en caiguda lliure porta la banca a remodelar tota la seva estratègia d’oferta hipotecària en forma de pujades dels diferencials, i de fer encara més atractives les hipoteques fixes amb la finalitat d’atraure-hi l’atenció dels clients i desviar-la de les hipoteques amb interès variable, al cap i a la fi més atractives per raó del baix nivell de l’índex de referència.

Tal com observem al gràfic, l’euríbor mostrava una tendència alcista que va començar el març de 2018 i que va fer encarir les hipoteques a partir de setembre del mateix any, tendència que, no obstant això, es va trucar al cap d’un any, concretament el març de 2019. Més tard, a partir del mes de juny d’aquest any, les hipoteques d’interès variable referenciades a l’euríbor tornaven a abaratir-se en les seves revisions corresponents. D’aquesta manera, mentre que l’agost de 2018 l’euríbor se situava en un -0,169 %, un any més tard indicava el -0,356 %, fet que representa una caiguda anual de 0,187 punts i que porta irremeiablement a una rebaixa de la quota de les hipoteques que es revisin en endavant.

Un euríbor tan baix suposa un alleujament i una alegria per als ciutadans amb hipoteca, i al mateix temps una mala notícia per a les entitats financeres, que veuen com, mes a mes, reben menys ingressos per la via hipotecària i han de replantejar-se contínuament la seva estratègia d’ofertes. La banca començava a respirar amb els pronòstics d’una possible pujada d’interessos per a la tardor de 2019, però vet aquí que això no tan sols no passarà, sinó que la minva econòmica provocada per l’euríbor sembla que continuarà augmentant.

Amb el mínim històric del -0,356 % aconseguit l’agost de 2019, s’abaratiran totes les hipoteques referenciades a l’euríbor que es revisin a partir d’aquesta data, ja sigui amb caràcter trimestral, semestral o anual, perquè l’euríbor mai no ha estat tan baix. Així, per exemple, una hipoteca amb un capital pendent de 100.000 euros a pagar en un termini de vint anys, amb un diferencial sobre l’euríbor de l’1 % i que es revisi anualment el mes d’agost, passarà, en números aproximats, dels 452 euros de quota mensual als 444 euros, és a dir, que hi haurà 8 euros mensuals d’estalvi.