L’euríbor tanca l’octubre amb un nou mínim històric: -0,466 %

3 novembre, 2020 | Antonio Beltrán

L’euríbor continua caient i aprofundint el seu camí en el terreny negatiu. Aquesta vegada ha tancat el mes d’octubre de 2020 amb un nou mínim històric: -0,466 %. Ja van tres rècords mínims consecutius, i fàcilment en pot haver un quart el mes de novembre, perquè els valors diaris de l’índex a 12 mesos, que són els que s’usen per crear la mitjana mensual de cada mes, ja han reflectit valors inferiors a aquest valor durant les últimes setmanes del mateix mes.

Amb un retrocés intermensual de 0,051 punts, una baixada interanual de 162 mil·lèsimes i una caiguda acumulada de 0,213 punts el 2020, l’euríbor manté una clara trajectòria baixista que pràcticament ningú no havia estat capaç de pronosticar. L’índex té un comportament peculiar i estrany, perquè la societat també viu una situació insòlita arran de la pandèmia de la COVID-19.

Com a fruit de la recuperació econòmica, els primers mesos de l’any l’índex hipotecari de referència seguia una trajectòria alcista, que es va accelerar sobtadament els mesos de març, abril i maig, no a causa d’una prosperitat econòmica més gran, sinó pels desequilibris provocats per la pandèmia.

Estímuls econòmics des del BCE

Però aquesta carrera alcista aviat es va aturar i va quedar momentàniament esllanguida, fins a cancel·lar-se del tot més tard gràcies als descomunals estímuls econòmics activats pel Banc Central Europeu (BCE). Aquestes ajudes tenen com a objectiu afrontar les desmesuradament negatives conseqüències sanitàries, socials i econòmiques causades per la irrupció de la pandèmia.

El BCE va decidir ampliar fins a 1,35 bilions d’euros el programa d’ajuda per lluitar contra la crisi causada per la COVID-19. El Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) del BCE es prolongarà fins al 2021 amb una finalitat clara: comprar títols de deute i bons per ajudar els països de la Unió Europea que estan patint la pandèmia amb més duresa.

Amb uns estímuls d’aquesta magnitud, queda totalment anul·lat el risc inflacionari i el perill que pugin les taxes d’interès; més aviat ha de succeir el contrari.

Tot aquest panorama no pot tenir cap més conseqüència econòmica sobre l’índex que la que ja s’està veient: que es desplomi cap a valors totalment desconeguts fins ara.

Previsions de l’euríbor

Un euríbor que no para de caure resulta molt beneficiós per als ciutadans amb hipoteca i per a aquells que en pensen firmar una aviat. Les hipoteques vinculades a l’índex s’abarateixen, i els bancs no tenen cap més remei que fer cada vegada més atractives les hipoteques amb interès fix.

Les previsions de l’euríbor actualment resulten molt agradables per als hipotecats i molt negatives per a la banca. Segons els experts, l’euríbor en negatiu es prolongarà més que es sospitava.

Però no ens referim a uns quants mesos més sota zero, sinó a anys, i fins i tot a més d’un decenni.

Els experts apunten a tota una dècada de taxa interbancària en negatiu. I ja es parla que aquesta situació d’un euríbor instal·lat en la zona per sota del 0 es convertirà en una situació estructural que fàcilment pot durar fins al 2031. Molts analistes estableixen entre 2030 i 2035 el marge dins del qual es podria registrar una sortida de l’índex més usat a les hipoteques cap al terreny positiu. Així són les expectatives del mercat.

Abans de la intrusió de la COVID-19 a les nostres vides, es pronosticava una pujada molt gradual de l’índex, que fins i tot podria trigar alguna dècada a assolir valors de l’1,5 %. Ara, aquestes expectatives es veuen, sens dubte, emfasitzades. La pandèmia alentirà molt l’alça de l’euríbor.

Consells per a la signatura d’una hipoteca

Són temps difícils en tots els sentits, però fins i tot en els mals moments pot sorgir l’oportunitat d’acomplir els nostres somnis. Firmar una hipoteca per fer viable un projecte de vida és possible també en aquestes circumstàncies.

Però sempre hem de tenir en compte que a l’hora de contractar una hipoteca cal seguir els consells dels millors experts. Una hipoteca comporta generalment una relació a llarg termini amb el banc. Hem de ser cautes i estar-hi preparats.

Volem indicar alguns consells que us ajudaran a aconseguir unes condicions molt bones per a la vostra hipoteca, condicions que us permetran afrontar-ne el pagament en una posició econòmica més favorable.

En primer lloc, és important que, si teniu previst firmar una hipoteca i si la vostra economia ens ho permet, comenceu com abans millor a estalviar mes a mes. Les entitats veuen amb molt bons ulls les persones estalviadores, ja que els transmeten confiança. A més, tindreu l’avantatge que aquest capital estalviat ens ajudarà, òbviament, a abaratir el deute hipotecari. En altres paraules, l’estalvi previ us obrirà la concessió de la hipoteca i us disminuirà la necessitat de capital per comprar l’immoble o habitatge de què es tracti, i això significarà que haureu de pagar menys interessos.

Una altra recomanació molt important és contactar amb professionals experts en el món hipotecari. Us oferiran els millors consells, us ajudaran a evitar els errors que molts han comès en el passat i que continuen cometent en un afer tan importat com la signatura d’una hipoteca i, més important encara, us aconseguiran les millors condicions.

Un broker hipotecari té molts contactes i treballa amb hipoteques a l’engròs, per la qual cosa pot aconseguir condicions excel·lents, molt millors que les que podria obtenir una persona sola treballant de manera individual.

Des d’Hipotecas Plus oferim aquest servei de qualitat de manera integrada, cosa que comporta per als nostres clients un estalvi important de diners i de temps.

I en últim lloc, us volem aconsellar que tracteu d’evitar endeutar-vos amb préstecs i targetes de crèdit tan com us sigui possible. Heu d’aconseguir que la hipoteca, sumada a altres préstecs o deutes, no superin un terç dels vostres ingressos, perquè no resulta gens agradable ni saludable viure asfixiat econòmicament. Una economia sanejada és condició necessària per viure amb tranquil·litat, sense maldecaps i gaudint de l’habitatge.

Les hipoteques es continuaran abaratint

Amb un tercer mínim històric consecutiu de l’euríbor, les hipoteques que es revisin pròximament només poden experimentar un canvi: abaratir-se.

La notícia del nou mínim és excel·lent per a les persones i les famílies amb hipoteca vinculada a aquest índex. Com que el seu nivell és inferior al que havia tingut mai abans, les revisions de les hipoteques, ja siguin trimestrals, semestrals o anuals donaran com a resultat uns pagaments més petits en les quotes mensuals subsegüents.

A tall d’exemple, tindrem que una hipoteca vinculada a l’euríbor amb una taxa diferencial de l’1 %, amb un capital pendent de 100.000 euros i un termini restant de 20 anys, i que es revisi anualment a partir de la dada d’octubre de 2020, passarà d’una quota mensual de 446,45 euros a una altra de 439,4 euros, cosa que significa una rebaixa mensual de 7,05 euros (dades aproximades).

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.