L’euríbor trenca la barrera psicològica del -0,5 %

31 gener, 2021 | Antonio Beltrán

Last Updated on 2 anys by Antonio Beltrán

L’euríbor inicia l’any amb un nou mínim històric i ja n’és el sisè consecutiu. Tanca gener del 2021 amb un -0,505 %, cosa que representa una caiguda interanual de 0,252 punts. Aquesta dada implica que les hipoteques que es revisin amb ella també s’abaratiran, com ho han estat fent els últims sis mesos.

Les quotes mensuals de les hipoteques que es revisin baixaran independentment de si la revisió és trimestral, semestral o anual, ja que l’euríbor mai no havia estat tan baix.

L’euríbor trenca la barrera psicològica del -0,5 %. La banca ja porta uns quants anys acostumada al seu particular problema amb el principal indicador del preu de les hipoteques i tracta de minimitzar danys als seus ingressos per via hipotecària a través de la comercialització atractiva de les hipoteques amb taxa fixa d’interès.

Les hipoteques fixes guanyen cada cop més terreny a les variables

Les hipoteques fixes porten guanyant percentatge a les variables mes rere mes, i es pronostica que l’any 2021 pot ser quan la quantitat d’hipoteques firmades amb interès fix superi la de les variables.

Les hipoteques fixes es venen per part de les entitats financeres amb la idea que dan tranquil·litat al client hipotecat, i a més amb un interès molt baix, que mai no s’havia vist en altres èpoques.

No hi ha dubte que les hipoteques amb interès fix són cada vegada més interessants, i que el client guanya en serenitat pel fet de saber-se protegit davant de grans pujades de l’euríbor, tot i que, al capdavall, pot ser que estalviï més diners amb una de variable.

L‘euríbor segurament continuarà en zona negativa durant molts mesos, més si es té en compte que encara no es veu una sortida clara a la crisi derivada del coronavirus i les seves terribles conseqüències.

L‘euríbor seguirà amb valors tan baixos o encara més mentre no es vegi una sortida a la pandèmia

S’havien dipositat moltes esperances en les vacunes anticovid quan es va iniciar la campanya el 27 de desembre passat. Es va pensar que ens conduirien a un final ràpid de la pandèmia i les seves repercussions immensament nocives. Ara les expectatives s’estan enfosquint a causa dels retards dels lliuraments de les vacunes Pfizer i de la preocupant amenaça d’Astrazeneca d’enviar un 60 % menys de dosis el primer trimestre de 2021.

Aquestes circumstàncies alarmants estan desencadenant un autèntic conflicte entre la Unió Europea (UE) i les companyies farmacèutiques, que podria dur la UE a emparar-se en l’article 122 del Tractat de la Unió per requisar legalment les vacunes per incompliment del contracte per part d’una farmacèutica.

Amb aquest panorama d’esperança enfosquida, el Banc Central Europeu (BCE) continua detectant incertesa i riscos per a l’Eurozona.

La pandèmia, situada ara en la tercera onada, continua provocant estralls socials, sanitaris i econòmics molt difícils de pair, mentre que el BCE posa en marxa tots els instruments de què disposa per afrontar-los. El programa extraordinari de compres de deute, conegut com a PEPP, puja fins als 1,85 bilions d’euros. A més, es disposa de les immenses injeccions de liquiditat als bancs, conegudes com a TLRO.

El BCE tracta d’afrontar els desastres de la covid-19 i de garantir, tant per a les empreses com per als governs de l’Eurozona, un accés fàcil al finançament. I això no termina aquí. Christine Lagarde, presidenta del BCE, va indicar a la roda de premsa del Consell de Govern de la institució del 21 de gener que es poden usar tots els instruments disponibles i que “no hi ha res que no estigui damunt la taula”. Això significa que es pot rebaixar la taxa d’interès corresponent a la facilitat de dipòsit, que actualment es troba en el -0,50 % i que actua com a línia invisible de la trajectòria de l’euríbor.

La taxa de dipòsit és la que paguen els bancs per les seves reserves de liquiditat al BCE. Si finalment tingués lloc una nova rebaixa de la facilitat de dipòsit, l‘euríbor continuaria caient cap a terreny desconegut.

Previsions. Els ciutadans amb hipoteca continuen tranquils

Els ciutadans hipotecats s’estan beneficiant d’un euríbor tan baix i en caiguda continuada, cosa que sens dubte els anirà molt bé a moltes famílies que actualment han vist una retallada dels seus ingressos.

Tot es troba condicionat per l’evolució de la pandèmia, que, si no evoluciona positivament, farà que l’economia es continuï deteriorant per l’exigència de més restriccions sobre la ciutadania i les empreses. En aquest cas, el BCE es pot veure obligat fàcilment a rebaixar les taxes d’interès, almenys pel que fa a la facilitat de dipòsit, i l’euríbor continuaria caient.

El Departament d’Anàlisis de Bankinter ha actualitzat les seves previsions respecte de l’euríbor, perquè les anteriors eren massa optimistes. Les noves previsions presenten un escenari més acostat a la nova realitat. Es pronostica que l‘euríbor rondarà durant el 2021 el valor del -0,45 %, i del -0,42 % per al 2022. De moment, el primer mes de l’any, l’índex hipotecari supera el pronòstic per al 2021, ja que és encara més negatiu, ja que ha tancar el gener amb el -0,505 %.

S’està a punt de complir el cinquè any des que l‘euríbor es va situar per sota del 0 %. Va ser el febrer de 2016 quan, per a contrarietat de la banca, l‘euríbor trencava l’eix de les abscisses i se situava en zona negativa. Va tancar el mes, concretament, amb el -0,008 %. Des de llavors, mai no ha tornat a la superfície, convertint en un problema estructural molt complicat de resoldre una circumstància que les entitats financeres havien considerat primer un contratemps puntual.

La banca es blinda davant les taxes negatives d’interès

Les caigudes vertiginoses de l’euríbor van ser primer conseqüència de la repetida rebaixa de les taxes d’interès efectuada pel BCE per fer front a la crisi internacional, i ara la pandèmia n’accentua la caiguda. Qui pot assegurar que no hi haurà noves circumstàncies que impediran ressorgir a l’euríbor?

La banca ja porta anys preservant-se d’uns valors tan baixos de l’índex hipotecari, oferint hipoteques fixes molt més bones i en molta més abundància, i la nova Llei hipotecària també la protegeix contra les taxes negatives d’interès. Així, als punts 3 i 4 del seu article 21, dedicat a les variacions de la taxa d’interès, s’indica:

  1. A les operacions amb taxa variable d’interès no es podrà fixar un límit a la baixa de la taxa d’interès.
  2. L’interès remuneratori en aquestes operacions no podrà ser negatiu.

L’apartat 3 de l’article 21 afavoreix clarament els ciutadans, perquè implica que als contractes hipotecaris no es pot introduir la famosa clàusula terra, però el 4 protegeix el banc quan la taxa de referència baixa tant que ni tan sols el diferencial de la hipoteca impedeix que la taxa d’interès del préstec resulti negativa. Això potser ja està succeint amb moltes de les hipoteques antigues, que es van comercialitzar al seu dia amb diferencials tan atractius com el 0,35 % sobre l‘euríbor.

Noves rebaixes a les hipoteques

Els valors actuals tan baixos de l’índex hipotecari continuen donant molta tranquil·litat a les persones i les famílies hipotecades. Així, per exemple, una hipoteca referenciada a l’euríbor més un diferencial de l’1 %, amb un capital pendent de 100.000 euros i un termini restant de vint anys, i que es revisi anualment amb la dada de l’euríbor de gener del 2021, passarà d’una quota mensual de 449 euros a una altra de 438 euros. Aquesta rebaixa suposa un estalvi mensual d’11 euros, o anual de 132 (dades aproximades).

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.