Nou mínim històric de l’euríbor l’agost de 2020: -0,359 %

2 setembre, 2020 | Antonio Beltrán

L’euríbor, a més de caure per tercer mes consecutiu, marca un nou rècord històric negatiu: tanta el mes d’agost en el -0,359 %.

I ho fa un any just després del seu últim mínim històric, que es va produir l’agost de 2019, quan va indicar el valor més baix fins a aquell moment, mai no superat o igualat: -0,356 %.

En aquests dotze mesos han passat moltes coses, inimaginables per a la immensa majoria de ciutadans, com ara la pandèmia de la COVID-19, que durant el març i l’abril van causar tensions i desequilibris econòmics que van impulsar a l’alça l’euríbor, fins a acostar-se al terreny positiu.

Però només va ser una carrera alcista puntual, de recorregut molt curt, i ara mateix els valors de l’euríbor estan fins i tot més baixos que durant els mesos anteriors a la irrupció de la pandèmia.

Així doncs, des de l’estiu de l’any passat i fins a l’actual, l’euríbor ha experimentat un seguit d’alts i baixos que el tornen a situar pràcticament on es trobava fa just un any.

Els ciutadans i les famílies amb hipoteca d’interès variable, que són la immensa majoria, poden continuar tranquils.

Es troben amb un euríbor que es manté tan negatiu que deixes moltes de les hipoteques ja contractades amb quotes mensuals que són només, pràcticament, l’amortització del capital i la liquidació del deute.

Recordem que durant els anys d’expansió econòmica i de la bombolla immobiliària hi havia una competència ferotge entre les entitats financeres, que oferien contractes hipotecaris amb diferencials molt baixos respecte de l’euríbor. En aquests cas, ens trobem amb ciutadans que, a les seves quotes mensuals, pràcticament no paguen cap interès gràcies al fet que els diferencials afegits en aquells anys eren també pròxims al 0 %.

Sens dubte de cap mena, un euríbor tan baix i tan negatiu ha ajudat a evitar moltes catàstrofes i molts drames personals i familiars en forma de desnonaments.

El BCE va ajudar i continua ajudant a mantenir un euríbor tan baix i negatiu

Encara que el Banc Central Europeu (BCE) va ser contrari, en un primer moment, a baixar les taxes d’interès, ja que va trigar un any a baixar el preu del diner a partir de l’esclat de la crisi financera de les hipoteques subprime als Estats Units, més tard va emprendre una cursa vertiginosa de reduccions de les taxes d’interès, fins a arrossegar l’euríbor al precipici.

Recordem que la crisi financera de les hipoteques subprime als EUA va fer emmalaltir tot el sistema financer internacional, incloent-hi l’Eurozona. A més, la punxada de la nostra crisi immobiliària particular va portar una crisi econòmica devastadora a Espanya.

El BCE va ajudar a abaratir les hipoteques, ja que, en rebaixar les taxes d’interès, va aconseguir també fer caure l’euríbor.

D’aquesta manera, el febrer de 2016, amb unes taxes d’interès del 0 %, el seu nivell actual i el seu nivell històric més baix, l’euríbor va superar la barrera del 0 %, amb el valor del -0,008 %. Però no va ser un fenomen puntual i passatger. Des de febrer de 2016 fins a l’actualitat, l’índex continua en terreny negatiu i tanca l’agost de 2020 amb un nou mínim històric: -0,359 %.

Pronòstics euríbor

El mes anterior ja indicàvem que durant els dos mesos pròxims s’arribaria a un nou mínim històric de l’euríbor, però ens fèiem la pregunta de si això passaria el mes d’agost o el de setembre. Doncs bé, el rècord mínim històric de l’euríbor ha ocorregut l’agost de 2020, i ara és el moment de fer-se una altra pregunta:

Seguirà baixant l’euríbor? Hi haurà un nou mínim històric el setembre?

La trajectòria de l’índex és clarament baixista. Però aquest camí ja no té gaire recorregut, perquè no es pot allunyar gaire de les taxes d’interès situades ara en el 0 %.

Malgrat la crisi econòmica derivada de la pandèmia, el BCE no té previst una retallada de les taxes d’interès a curt termini. Tot i que no descarta aquesta mesura, no serà fàcil que l’adopti.

Recordem que fins fa relativament poc temps es preveia que l’institut emissor europeu apujaria les taxes d’interès un cop passat l’estiu de 2019, cosa que al capdavall no va succeir perquè van sorgir problemes internacionals greus que causaven grans incerteses econòmiques. La guerra comercial entre els gegants econòmics dels Estats Units i la Xina, el Brexit i la recessió alemanya enterbolien la sortida final de la crisi financera originada en acabar el 2007.

Així doncs, la pujada de les taxes d’interès va quedar aparcada en espera de vents econòmics més favorables, per a alegria dels ciutadans i les famílies amb hipoteca i per a contrarietat de la banca, que es trobava uns marges de benefici cada cop més estrets, especialment pel que fa a les hipoteques més antigues.

I ja finalment, quan encara no s’havia sortit de manera clara de la crisi financera, va irrompre la greu crisi econòmica causada per la pandèmia de la COVID-19, que va obligar el BCE a posar en marxa estímuls econòmics de gran envergadura que finalment han decantat l’euríbor, de nou, cap a la senda baixista.

Fàcilment es poden produir encara noves caigues de l’índex, però pronostiquem que ja seran molt lleugeres, i pot ser que al setembre s’arribi a un nou mínim històric perquè els valors diaris de l’euríbor a dotze mesos ja són més baixos que la mitjana mensual d’agost de 2020.

És un bon moment per firmar una hipoteca?

Sens dubte de cap mena, en tota crisi sorgeixen bones oportunitats. Hi ha necessitats de liquiditat de moltes famílies, empreses i persones, i es poden posar a la venda habitatges a bons preus davant de les urgències econòmiques.

A més, actualment la banca es troba amb un dilema. D’una banda vol, com és lògic, aconseguir uns ingressos superiors per la via hipotecaria, però també és conscient que l’economia no està per a grans alegries i que li cal oferir hipoteques a preus raonables, en consonància amb la situació de les economies particulars de la ciutadania.

A això cal afegir que les entitats han de continuar oferint hipoteques fixes atractives, que els permeti aconseguir uns marges més amplis de benefici, però amb unes taxes d’interès atractives per als clients que optin per aquest tipus de contractes.

Ateses les circumstàncies anteriors, l’actual moment pot ser bo per contraure una hipoteca, si la nostra economia particular ens ho permet.

Però és molt important poder comptar amb un assessorament professional que ens ajudi a trobar la hipoteca més bona i més adaptada a les nostres necessitat i possibilitats, i a evitar cometre els errors en què se sol incórrer en aquesta mena de contractes, que habitualment suposen posar en joc una gran quantitat de diners.

Les hipoteques s’abarateixen

No hi ha res de millor per a una persona o família amb hipoteca que es produeixi un mínim històric de l’euríbor. Això significa que les hipoteques que es revisin amb aquesta nova dada s’abaratiran sí o sí. D’aquesta manera, tant si les revisions són trimestrals, semestrals o anuals, la quota de la hipoteca es veurà reduïda arran de la revisió.

Cal tenir present que la rebaixa de la quota en una revisió anual serà molt lleugera, pràcticament imperceptible, perquè, tot i que l’euríbor està ara per sota del valor que tenia fa un any, parlem de molt poques mil·lèsimes de diferència.

Així doncs, una hipoteca amb interès variable indexada amb un diferencial sobre l’euríbor de l’1 % i que es revisi anualment, amb un capital pendent de 100.000 euros i un termini d’amortització restant de 20 anys, passarà d’una quota mensual de 444,18 euros a una altra de  444,05 euros, cosa que equival a un abaratiment mensual 0,13 euros (dades aproximades).

Tal com veiem, la rebaixa de les quotes mensuals de les hipoteques és pràcticament inapreciable en el cas d’una revisió anual amb la nova dada de l’euríbor d’agost.

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.