Préstecs entre familiars per comprar casa

10 gener, 2018 | Antonio Beltrán

Last Updated on 5 anys by Antonio Beltrán

Les parelles o persones individuals que han decidit comprar un habitatge es poden veure en la necessitat de demanar un préstec a un familiar si es troben en alguna de les situacions següents:

  1. Viuen en règim de lloguer, i això els ha impedit estalviar els diners requerits per cobrir les despeses de les escriptures de compravenda i constitució d’hipoteca.
  2. La taxació bancària de la propietat que volen adquirir no els permet aconseguir un préstec hipotecari prou generós.
  3. L’habitatge requereix que s’hi facin obres i no disposen dels estalvis necessaris per dur-les a terme.

Moltes parelles o singles tenen la fortuna de comptar amb uns pares o familiars que estarien en condicions de prestar-los diners si arribés algun d’aquests casos, i a més ja ho tenen parlat. Però també pot succeir que no hi hagi hagut cap mena de contacte amb la família al respecte d’això, i quan sorgeix la necessitat de demanar ajuda, sobretot si és d’un dia per l’altre, es generin situacions incòmodes i desagradables:

  • Perquè els pares o familiars poden interpretar aquesta urgència com una excusa per no deixar-los pensar bé l’operació i “fer els seus comptes” amb calma
  • Perquè no disposin dels diners que els demanen.
  • Perquè, tot i disposar dels diners necessaris, els tinguin invertits en un fons o en qualsevol altre producte financer, cosa que no els permet retirar-los de manera immediata i/o sense penalitzacions.
  • Perquè, simplement, i pels motius que sigui, no volen deixar els diners –hi tenen tot el dret–, i això sens dubte crearà friccions i dificultats en les relacions futures.

Com gestionar un préstec entre familiars per comprar un habitatge?

Tal com he pogut comprovar durant el meu exercici professional, moltes persones gestionen aquests préstecs sense donar-hi gaires voltes: fan una transferència bancària als interessats o els entreguen els diners en mà, i llestos. Ni se’ls passa pel cap que puguin estar defraudant Hisenda, quan en realitat és això el que fan, i així ho considerarà l’Administració.

La manera correcta de tramitar aquests préstecs és mitjançant un contracte de préstec entre particulars; en cas contrari l’entrega de diners es considera una donació, que comporta l’obligació de tributar.

En què consisteix un contracte de préstec entre particulars?

En el contracte es declara que unes persones presten una determinada quantitat als seus fills o parents i que aquests els tornaran els diners tal o tal dia, o que ho faran a terminis mensuals, etc.

La devolució s’ha de fer tal com es fixa al contracte, perquè si l’Administració efectua una inspecció i troba que no es porta a terme, ho consideraria una donació encoberta i obligaria a liquidar l’impost sobre successions i donacions. A més imposaria una sanció que caldria pagar amb els interessos corresponents.

El contracte de préstec entre particulars pot ser de dos tipus:

  • Gratuït, és a dir, que no es paguen interessos pel préstec dels diners.
  • Onerós, en què el préstec reporta interessos.

El préstec més habitual és el gratuït.

Què cal fer constar en aquest contracte?

Com que no hi ha un model oficial, és molt recomanable acudir a un advocat o a un notari perquè ens el redacti, o bé requerir directament els nostres serveis [ENLLAÇ]. Tot i així hi ha uns elements mínims que s’hi han de fer constar sens falta:

  1. El caràcter gratuït o onerós del préstec.
  2. La quantitat que es presta. Per acreditar correctament el lliurament dels diners, la millor manera de fer aquesta entrega és mitjançant transferència o xec bancari nominatiu.
  3. La identitat dels prestadors dels diners i la dels beneficiaris del préstec.
  4. Quina quantitat aporta cada un dels prestadors.
  5. La data de reembossament dels diners, i si es tornen a terminis mensuals, trimestrals o anuals, o bé al cap d’un nombre determinat d’anys.

 

És molt recomanable que el préstec és tramiti davant notari, però en cas que no es faci així –perquè no hi ha cap obligació de fer-ho– cal recordar que totes les persones que intervenen en l’operació han de signar tots i cadascun dels fulls del document.

Què s’ha de fer amb el contracte un cop signat?

Portar-lo a l’oficina tributària que correspongui, segons autonomia:

Catalunya [enllaç a https://atc.gencat.cat/ca/atencio/que-cal-fer-si/detall/700-prestec-particulars#]

Comunitat de Madrid [enllaç a http://www.madrid.org/cs/Satellite?cid=1164269065474&pagename=Contribuyente/Page/CONT_listado]

En aquesta oficina s’efectuarà l’autoliquidació de l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (model 600). Tot i que és una operació exempta (no es paga), aquest registre fa el document efectiu davant de l’Administració i de tercers.

 

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.

25 respostes a “Préstecs entre familiars per comprar casa”

  1. RITA ha dit:

    Hola,
    No acabo d’entendre per què fer el contracte davant de notari és més recomenable. Serien tan amables d’aclarir-me els avantages que això suposa? Un contracte mal redactat per un particular entenc que mai seria acceptat per l’oficina tributària i com a molt s’hauria de tornar a fer, aquesta és la única raó que se m’acut. Gràcies.

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola, anar al notari és una opció. L’ideal és acudir a un advocat i que ens ho redacti perquè el cost és mínim i així d’una vegada es fa ben fet.
      L’oficina tributària no es pronunciés sobre el redactat ja que el que fa aquesta és recollir el document que lliuraments i que a tu et serveixi de prova per si tinguessis alguna complementària per part d’Hisenda referent a aquests diners que et deixen els teus familiars.
      El redactat de l’article és: “Com que no hi ha un model oficial, és molt recomanable acudir a un advocat o a un notari perquè ens el redacti, o bé requerir directament els nostres serveis”. Després et indica els mínims que ha de posar.

  2. Sara Terrones ha dit:

    Gràcies per l’article. En cas de fer aquest contracte de prèstec entre particulars i declarar-ho davant d’hisenda amb el 600, s’ha de pagar alguna mena de tribut? O només és a títol informatiu?

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Sara,
      Només és a títol informatiu. D’aquesta manera justifiques d’on has tret els diners per a la compra.

  3. Fidel.R ha dit:

    Bona tarda. Voldria preguntar siusplau si agència tributària o hisenda fa algun tipus de seguiment envers a com es torna el prestec al familiar i les quantitats. Gràcies

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Fidel, L´agència tributaria en qualsevol moment por sol.licitar-te que demostris que estas fent els pagaments. La forma ideal de demostrar-ho és mitjançant transferències.

  4. Núria ha dit:

    Bona tarda, els dono les gràcies per tota l’explicació, es molt entenadora.
    Voldria saber que em costaria si vostés, o un advocat amb fes el contracte.
    Moltes gràcies.

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Núria, no cal fer un contracte per al préstec super formal i t’ho pots fer tu mateixa.
      Ha de figurar la data i el lloc d’on se signa, ha de figurar qui presta els diners amb el seu nom, cognoms i DNI i el mateix per a qui el rep. L’import que es lliura i el termini en què s’ha de retornar i en què compte.Adjuntar còpia dels DNI´s i de la transferència dels diners lliurats.

  5. QUIM ha dit:

    Hola,
    En el cas que el prestador sigui d’edat avançada (70 anys) cal fixar algun tipus de límit en el contracte per el retorn dels diners? o què passarà en cas que traspassi abans no es finalitzi el retorn?
    En cas que el prestatari fos l’hereu potencial, passaria el capital pendent passaria a ser una donació o com ho interpreta hisenda?
    moltes gràcies pel post i moltes gràcies per endavant per la resposta
    salutacions

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Quim,
      Si, cal fixar un límit de temps raonable a la devolució de diners d’acord a l’edat de prestador.En cas de no fer-ho hisenda pot considerar-ho un donació en lloc d’un préstec entre familiars.
      Quant a la segona pregunta, et recomano que vagis a un expert assessor fiscal ja és una pregunta pròpia per a ells.

  6. Mar ha dit:

    I en cas que el familiar visqui a l’estranger, de la UE? Caldria fer algun tràmit més per justificar la transferència dels diners prestats d’un país a l’altre?
    Moltes gràcies per l’article

    • Antonio Beltrán ha dit:

      En aquest cas no caldria fer cap tràmit més, si bé et recomano que ho consultis amb hisenda quan portis els documents.

  7. M. Teresa Ventura ha dit:

    Si jo com a mare de tres, faig un préstec a un fill i aquest tingués dificultats per retornar-me’l o jo morís abans de que el retornés, se suposa que el préstec no pagat es descomptaria de l’herència, que és a parts iguals?
    Si és així, no entenc que hisenda ho pugui considerar una donació encoberta quan jo crec que es millor prestar que donar, per evitar agravi comparatiu entre fills, no?
    M’agradaria que m’aclarissiu els dubtes.

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Mª Teresa,
      Nosaltres som un centre hipotecario. Et recomano que millar vagis un assessor fiscal.

  8. rober ha dit:

    si ja has tornat el préstec però no mitjançant transferències sino pagaments en mà pots tenir problemes amb l’agència tributària…???

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Rober, mentre no tinguis una inspecció d’hisenda no tindràs cap problema, però és possible que algun problema tinguis si te la fan. Et recomano que vagis a un assessor fiscal.

  9. Gabriel ha dit:

    Moltes gràcies,
    volia saber si entre el préstec (ingrés al compte / tranferència / donació física del xec) i la signatura del contracte de préstec hi pot haver per exemple un mes.
    Per exemple a 1 de Maig es fa l’ingrés al compte però no se signa el contracte de prestec fins al 15 de Juny. Hi ha algún limit?
    Gràcies!

  10. Alba Oliveres ha dit:

    Bon dia Antonio,
    Estic mirant de tramitar el model 600 pero em fa pagar un 1% del total que m’han deixat els familiars. Com ho he de fer perque sigui només informatiu?
    Salutacions,

  11. Xiana ha dit:

    Moltes gràcies.
    Voldría saber on s’ha de presentar el model 600 (o similar) si el fill viu a l’estranger (havent sigut Catalunya la seva darrera residencia a Espanya) i els pares viuen a un altre comunitat autónoma (Galicia).
    Gràcies.

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Xiana,
      Entenc que el model 600 s’ha de presentar on sigui l’immoble que hagi comprat.
      Tot i això, et recomano que busquis assessorament amb un assessor fiscal que t’orientara molt millor que nosaltres.

  12. Alexandre Queraltó ha dit:

    Bon dia,

    És possible que un fill menor d’edat presti diners als seus pares per a la hipoteca per comprar la vivenda familiar habitual? El pare és tutor del compte del fill però no n’és el titular. El pare pot transferir aquests diners al compte de la hipoteca sense cap problema amb hisenda o es podria fer un contracte de préstec entre el fill i el pare amb el model 600? Moltes gràcies,

    • Antonio Beltrán ha dit:

      Hola Alexandre, et recomano que vagis a un advocat que et doni resposta. Sota el meu punt de vista entenc que això no ho pots fer ja que aquests diners són per al teu fill no per resoldre les teves situacions i el teu fill no pot decidir que fer si els ho demanes, viu amb tu i està al teu càrrec.

¿Tienes alguna pregunta?. Preguntanos.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *