Educació financera suspesa: La vulnerabilitat davant ciberdelictes

15 maig, 2024 | M Aparicio

Volem realitzar aquest article amb molta cura i dedicació per la gran importància que té i hauria de tenir per a la ciutadania aconseguir una bona educació financera i trobar-se ben protegit davant la ciberdelinqüència.

Els enganys, estafes i fraus sempre han estat presents al llarg de la humanitat, però ara, gràcies als grans avenços de la tecnologia i recolzats en els seus canals i mètodes, ens trobem amb xifres extremes de ciberdelinqüència, augmentant la probabilitat que qualsevol de nosaltres sigui víctima en algun moment, una i fins i tot diverses vegades.

Enfocarem l’article segons quatre vessants que considerem importants dins de l’educació financera:

• Coneixement sobre la ciberdelinqüència i alguns dels seus exemples més representatius.

• La importància de saber manegar-se davant productes financers que revesteixen certa complexitat com hipoteques, fons d’inversió, etc.

• Aprendre a organitzar i planificar la nostra economia personal aconseguint un estat financer saludable

• La necessitat de l’educació financera com a assignatura obligatòria en el sistema educatiu

La necessitat de l’educació financera

La ciberdelinqüència

Tots els ciutadans hauríem de tenir coneixement de la ciberdelinqüència, saber de la seva existència i de la seva extensa varietat i tipologia, per poder prevenir-nos, protegir-nos i actuar contra ella.

Els ciberdelictes cobren gran importància dins de l’Educació financera, però existeixen molts altres temes que la han de configurar.

Productes financers complexos

Tots sabem les importants clàusules abusives que contenien moltes de les hipoteques que es van concedir en l’etapa de l’expansió econòmica i que després de l’esclat de la bombolla immobiliària van quedar al descobert gradualment.

Molts ciutadans van signar hipoteques per sobre de les seves possibilitats i ho van fer sense un mínim de coneixement de les diverses variables que conformen una hipoteca, i el més lamentable és que això segueix produint-se.

Tot i que actualment gràcies a la regulació, transparència i protecció de la clientela que s’ha anat conformant en els últims anys a través de reials decrets, resolucions i circulars, la possible abusivitat i el fet de poder signar contractes que poden convertir-se fàcilment en nocius ha quedat bastant limitada.

Planificació de la nostra economia personal

També som conscients de la necessitat de disposar de les suficients habilitats financeres per organitzar la nostra economia diària i personal amb la finalitat de no caure en situacions de sobreendeutament o fins i tot de fallida que ens porti a situacions desesperants d’asfíxia econòmica i que ens impedeixi portar una vida digna, arribant-nos fins i tot a provocar trastorns psicològics d’ansietat o depressió.

L’educació financera com a assignatura obligatòria en tot el sistema educatiu

Per tant, des de Hipotecas Plus, considerem essencial que l’educació financera es converteixi en una assignatura obligatòria en tots els nivells educatius. Això no només ens ajudaria a administrar millor la nostra economia, sinó que també ens proporcionaria eines per protegir-nos de amenaces externes, com la ciberdelinqüència, i sabríem com desenvolupar-nos molt millor davant productes financers complexos.

Educació financera des d’una perspectiva global

Després de la introducció anterior, ja podem dir que l’educació financera és un conjunt de coneixements que no només consisteix en saber com administrar els nostres diners o ingressos. Ha de ser una eina potent que ens atorgui habilitats per organitzar la nostra economia de manera intel·ligent i que ens permeti moure els nostres diners amb seguretat i protegits dels ciberdelinqüents que sempre estan a punt per aprofitar qualsevol escletxa amb la finalitat última de cometre una estafa.

Buscar el coneixement financer

Seria greument perjudicial conformar-nos amb romandre en la ignorància davant la ciberdelinqüència. Contra ella hem d’armar-nos de coneixement, perquè serà el desconeixement la clau amb la qual ens enganyaran, defraudaran i finalment ens robaran.

Si no disposem d’educació financera dins del nostre bagatge cultural ens situa en el terreny de la vulnerabilitat. Ens deixa en un estat de fragilitat, exposició i de risc davant els tramposos dels diners.

Hem de saber que les tècniques dels ciberdelinqüents són cada cop més sofisticades i les probabilitats de caure en les seves xarxes són cada cop més elevades, especialment si som persones vulnerables que no ens preocupem de protegir-nos i d’equipar-nos de coneixement. Us detallem ara algunes de les estafes més comunes i contra les quals convé estar sempre ben protegit.

El phishing

El phishing és una tècnica sofisticada on els estafadors fan creure a les seves víctimes que són professionals d’institucions legítimes i d’aquesta manera aconsegueixen la nostra informació més confidencial, les nostres dades personals, les nostres claus, la nostra pròpia identitat i amb tot això poden arribar a tenir les eines necessàries per provocar-nos un gran desastre econòmic.

Mitjançant correus electrònics o pàgines web fraudulentes amb un format idèntic o molt semblant al del teu banc o d’alguna institució financera de la qual ets client, se’t sol·licita que actualitzis les teves dades personals. Davant aquesta situació ets una potencial víctima del phishing.

Les entitats financeres estan cansades de dir que mai demanaran les dades o claus personals de ningú.

Per molt autèntic que sembli el correu respecte al banc o la institució financera amb la qual sovint operem, sempre podrem trobar indicis que ens estan intentant enganyar: errors gramaticals, l’adreça del domini no és exactament la mateixa que la del banc o entitat financera real, el format o els colors poden tenir alguna lleugera variació…

Si actuem amb cautela, sota la premissa del fet que ens estan sol·licitant informació molt sensible podem evitar l’estafa i de forma immediata trencar el contacte amb els estafadors.

El frau de la inversió

És un clàssic de tota la vida i ara, en l’era tecnològica, campa a les seves àmplies. Però els seus principis continuen sent els mateixos: oferir rendiments suculents i fins i tot increïbles en molt poc temps. Ha de venir-te al cap immediatament la següent màxima: “Si és massa bo per ser veritat, segurament es tracta d’una estafa.”

Les víctimes se senten temptades a aconseguir un rendiment ràpid i gran del seu diner invertit, però finalment tot el diner invertit ha anat a parar a l’estafador si aconsegueix materialitzar el seu engany. Hi ha darrere d’aquesta temptadora inversió un disseny psicològic maquiavèl·licament plantejat per caure fàcilment en la xarxa de l’engany.

En aquest enllaç pots llegir la notícia de la BBC de com un home va perdre més de 500.000 dòlars en Bitcoin a través d’un compte fals d’Elon Musk, en què hi havia un enllaç a una pàgina d’aspecte totalment professional on als participants se’ls doblava la quantitat de Bitcoins prèviament enviada a una altra compte.

El resultat va ser clar: la víctima va enviar els seus Bitcoins però mai no hi va haver cap retorn. T’invitem a que llegeixis la dramàtica notícia per tenir coneixement de com poden actuar els estafadors.

Amb educació financera, ja saps que si una oferta sembla massa bona per ser veritat reconeixeràs l’estafa, et mantindràs allunyat i deixaràs els teus diners protegits.

Sustracció de la identitat

Un altre gran perill és el robatori de la identitat.

En aquest tipus de ciberdelinqüència, els estafadors obtenen accés a les teves dades personals i poden utilitzar-les per sol·licitar targetes de crèdit, realitzar transferències o transaccions financeres fraudulentes amb el teu propi nom i fins i tot obrir comptes bancaris.

Si disposes d’educació financera, sempre mantindràs protegides les teves dades i claus personals i mai facilitaràs accés a elles.

Organitzar i planificar la nostra economia

L’educació financera no només serà un potent antídot contra la ciberdelinqüència sinó que també ens ajudarà a que la nostra economia i les nostres finances siguin solvents i saludables.

Actualment, la majoria dels bancs i altres portals financers ens proporcionen eines professionals que ens poden ajudar a gestionar les nostres finances de manera exitosa. Amb elles podem:

Control dels nostres despeses

Planificar els nostres estalvis i inversions

Identificar on podem millorar la nostra economia

Com crear un pressupost ideal i realista

Com formar un coixí financer que ens deixi protegits davant les incerteses i les despeses sobrevingudes, inevitables i urgents, i que no ens condueixin a l’endeutament.

En definitiva, com prendre decisions el més intel·ligent possible amb els nostres diners.

Amb una excel·lent educació financera potser no necessitem aquest tipus d’eines perquè sabrem desenvolupar i seguir un pressupost personalitzat que s’adapte a les nostres necessitats i prioritats, però sempre ens poden oferir idees i consells útils.

Conclusions

Hem vist en aquest nou article d’Hipotecas Plus la importància de l’educació financera per no trobar-nos desprotegits i vulnerables davant les estafes i la ciberdelinqüència, i a més la seva necessitat per proporcionar-nos el suficient coneixement per saber tot el necessari sobre productes financers que comportin un plus de complexitat.

Per últim i no menys important, aquesta mateixa educació financera ens serà de gran utilitat per organitzar i planificar la nostra economia de manera sàvia, aconseguint així unes finances el més saludables possible.

Insistim en que considerem que l’educació financera hauria de ser una assignatura obligatòria en tot l’àmbit educatiu.

No hay etiquetas asociadas a esta publicación.