Com influeix la certificació energètica en la teva hipoteca?

3 juliol, 2024 | M Aparicio

A Hipoteques Plus entenem molt bé que comprar una vivenda i signar una hipoteca són decisions molt importants per a moltes persones i famílies. Per això és fonamental considerar diversos factors variables i informació per prendre la millor decisió possible.

Un d’aquests factors que moltes vegades passem per alt és la certificació energètica de l’habitatge.

Què és la certificació energètica?

La certificació energètica consisteix en un document oficial que detalla una avaluació de l’eficiència energètica de l’habitatge. Com tota avaluació ofereix una qualificació i en aquest cas es tracta d’una lletra que pot ser la següent: A B C D E F G; sent A la més eficient i G la menys eficient.

La qualificació es determina a partir de dues variables importants:

 • Consum d’energia
 • Emissions de diòxid de carboni (CO2) de l’habitatge.

Aquest certificat ofereix una anàlisi detallada del rendiment energètic de la teva llar. Sens dubte és molt important comptar amb un rendiment energètic eficient perquè suposarà un alleujament gran en les teves despeses mensuals i també significarà que la teva propietat té un major valor.

Influència de la certificació energètica sobre la hipoteca

Hem de considerar als bancs com uns analistes molt rigorosos i precisos a l’hora de concedir una hipoteca. Tenen en compte totes les variables possibles i si l’habitatge que vas a adquirir compta amb una alta qualificació energètica sabran d’antuvi que carregaràs amb menys despeses mensuals. Això suposa directament que tindràs una major part dels teus ingressos lliures per poder afrontar la quota mensual de la teva hipoteca amb més tranquil·litat financera.

Tingues present que un bon rendiment energètic per part de la teva propietat et permetrà estalviar en:

 • Calefacció
 • Refrigeració
 • Consum d’electricitat
 • Factures d’electricitat i de gas més baixes. Són costos de manteniment més econòmics que a llarg termini et suposaran un estalvi considerable.

De fet, si l’habitatge té una alta certificació energètica això podria ser un factor clau per obtenir l’aprovació de la hipoteca. Hi ha entitats financeres que t’oferiran tipus d’interès més atractius si l’habitatge que s’exposa com a garantia compta amb una bona qualificació energètica. Els bancs també poden oferir subvencions per a millores energètiques.

D’aquesta manera veiem que una bona eficiència energètica pot suposar no només la concessió de la hipoteca sinó que a més aquesta compti amb condicions més atractives com una taxa menor d’interès.

En altres paraules, que l’habitatge compti amb una bona qualificació energètica suposa avantatges des de diversos fronts: estalviarem en els nostres pagaments mensuals i també estalviarem gràcies a una hipoteca més barata o amb millors condicions.

A això cal afegir el que hem comentat anteriorment: la nostra propietat tindrà un major valor intrínsec. Si en un futur necessites vendre la teva vivenda podràs obtenir un preu major per ella.

També aquesta alta eficiència energètica de la teva vivenda pot ser un factor important a l’hora de conseguir una major quantitat de diners prestats, és a dir, potser això et permetrà optar per una vivenda de major preu i per consegüent millor.

Podem resumir la relació entre qualificació energètica i hipoteca i els seus avantatges amb el següent esquema:

Si la teva llar compta amb una alta qualificació energètica, cuides al medi ambient.

Les persones estem cada vegada més conscients de que el nostre planeta necessita ser cuidat i que tots hem de posar de la nostra part. Una excel·lent manera de fer-ho és tractar de aconseguir que la nostra vivenda sigui el més eficient energèticament possible.

Les vivendes amb alta qualificació energètica llancen al medi ambient una menor quantitat de diòxid de carboni. En molts mitjans de comunicació sentim parlar de la nostra petjada de carboni, doncs amb la nostra vivenda eficient contribuïm a que la nostra petjada sobre el planeta sigui molt menor.

Vivendes més eficients equival a vivendes més confortables

Si comptem amb una vivenda que és eficient energèticament és molt probable que també sentim major benestar i confort vivint en ella. Això porta a una millor qualitat de vida. Això és així perquè aquestes vivendes compten amb un millor aïllament i una millor qualitat de l’aire a l’interior.

A més, els sistemes de calefacció i refrigeració també solen ser més efectius, sentint-nos millor tant a l’hivern com a l’estiu que són les estacions en les quals sol·lem utilitzar la calefacció i la refrigeració respectivament.

Les hipoteques verdes

Un clar exemple de tot el que hem comentat anteriorment el constitueixen les hipoteques verdes.

L’hipoteca verda és aquell préstec hipotecari que es dissenya i es concedeix de forma específica per a la compra, rehabilitació o construcció d’habitatges que compleixin els criteris de sostenibilitat mediambiental i eficiència energètica.

Es tracta d’hipoteques amb condicions més avantatjoses com terminis més llargs o tipus d’interès més baixos. S’oferten per diferents entitats financeres amb la finalitat de motivar en la ciutadania la compra de vivendes amb alta qualificació energètica, és a dir, que siguin altament respectuoses amb el medi ambient.

També s’ofereixen altres beneficis com assegurances o comissions més econòmiques.

A les hipoteques verdes també se’ls anomena hipoteques ecològiques i sol requerir-se que en el certificat energètic se compti amb una qualificació tipus A.

Què fa que una hipoteca se li pugui anomenar verda o ecològica?

L’habitatge que va a ser objecte de garantia per a l’hipoteca verda ha de complir una sèrie de condicions que la portaran a tenir una qualificació de A en el seu certificat energètic.

Aquestes condicions seran principalment les següents:

Les energies renovables hauran d’estar molt presents. Parlem de panells solars o aerogeneradors. Aquests sistemes permeten que l’habitatge sigui el més independent possible de la utilització de fonts d’energia no renovables.

Eficiència energètica dels electrodomèstics. No hem d’oblidar que els aparells i els electrodomèstics també compten amb el seu propi certificat energètic. Hem de tractar que tinguin la lletra A o per menys les lletres B o C. Les rentadores assecadores els congeladors rentavaixelles forns elèctrics Smarts TV aparells d’aire condicionat i també les làmpades i bombetes tenen l’obligació de tenir el seu corresponent certificat energètic. Recorda que hi ha electrodomèstics que a més incorporen les categories A+ A++ i A+++.

Així que abans d’adquirir-los i instal·lar-los millor revisar bé la seva qualificació d’eficiència energètica.

Comptar amb sistemes refrigerants de calefacció i d’aigua calenta altament eficients com per exemple bombes de calor geotèrmiques radiadors de baixa temperatura calderes de condensació sistemes d’aigua calenta solar refredadors evaporatius o aires condicionats que disposin de la tecnologia Inverter.

A més, utilitzar sistemes d’il·luminació LED. Es tracta d’instal·lar una il·luminació amb baix consum energètic.

Si es compleixen aquestes condicions és molt probable que el banc ens pugui concedir el préstec hipotecari amb els beneficis de l’hipoteca verda.

Existeixen ajudes públiques com els Fons Next Generation que s’han activat des de la Unió Europea i el Govern d’Espanya amb l’objectiu d’aconseguir la transició ecològica. Coneix més sobre ells fent clic en l’enllaç.

Conclusions

La certificació energètica té un important valor i influència en la hipoteca. Pots aconseguir incentius descomptes subvencions… Per exemple un termini més llarg d’amortització un major capital concedit un tipus d’interès més baix o ajudes públiques des de les administracions.

A més, al adquirir una vivenda eficient energèticament estàs contribuint a cuidar el medi ambient.

D’altra banda, la teva vivenda tindrà un valor major per la qual cosa si en el futur necessites vendre-la obtindràs més diners per ella. Aquesta quantitat se sumarà a l’estalvi que hauràs obtingut mentre has viscut en ella per uns menors costos en calefacció refrigeració i unes factures de gas i d’energia més econòmiques.

Altres articles que et podrien interessar:

 1. Propietarios de inmuebles: Atención a la cédula de habitabilidad -en algunas Comunidades Autónomas es obligatorio.

 2. Documentación a aportar por la propiedad
 3. ¿Qué es la obra nueva? Ventajas e inconvenientes

 4. Las tasaciones bancarias

 5. La moda de las hipotecas verdes ¿qué son?