Les hipoteques són la principal preocupació dels joves a Espanya.

6 març, 2024 | M Aparicio

Last Updated on 2 mesos by Antonio Beltrán

A Espanya, el tema de l’habitatge ha tornat a prendre rellevància en les converses i preocupacions de la ciutadania. Des de Hipoteques Plus volem parlar-te sobre aquesta preocupació que incideix especialment en els joves.

En els últims anys, hi ha hagut un canvi significatiu en la percepció de l’habitatge com a problema personal. Anteriorment, quan es preguntava als entrevistats per les seves preocupacions personals, l’habitatge ocupava una posició baixa a la llista, amb només el 1,6% de mencions.

No obstant això, en enquestes més recents, l’habitatge ha escalat posicions i es troba entre les principals preocupacions dels ciutadans, sobretot entre els joves.

Segons el baròmetre de febrer del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicat el 2 de febrer de 2024, l’habitatge ocupa el sisè problema que personalment afecta més als ciutadans entrevistats.

A més, també es constata que l’habitatge és un problema transversal, és a dir, preocupa a tots, independentment de la ideologia particular de cada ciutadà, cosa que no ocorre amb altres preocupacions, com les ajudes econòmiques, les desigualtats socials o el canvi climàtic.

L’augment dels costos de l’habitatge i les dificultats d’accés

Les enquestes mostren que el cost de l’habitatge i les dificultats per accedir-hi són les principals preocupacions dels ciutadans espanyols. Aquest augment de la preocupació es deu en part a la dificultat que afronten els joves per accedir a l’habitatge propi.

Amb els alts preus de l’habitatge, especialment a les grans ciutats, molts joves es veuen obligats a viure amb els seus pares durant més temps del desitjat. A més, els joves solen tenir sous baixos que dificulten l’estalvi per a l’entrada d’una habitatge, que sol ser del 20% del valor de taxació.

La banca continua sent força exigent a l’hora de concedir les hipoteques, i si la majoria dels joves han de conformar-se amb treballs precaris o de curta durada, les dificultats per aconseguir una aprovació d’hipoteca s’accentuen seriosament.

Doble problemàtica dels joves davant la hipoteca

S’observa llavors una doble problemàtica, ja que els sous baixos o els treballs temporals no són una bona targeta de visita per a la concessió d’una hipoteca per part dels bancs. D’altra banda, aquests mateixos sous baixos i treballs de poca durabilitat impedeixen que els joves puguin estalviar, aspecte fonamental per presentar-se davant la banca amb una economia saludable amb la qual enfrontar-se davant una hipoteca.

Els joves es mostren pessimistes i no veuen la possibilitat d’adquirir una vivenda gens fàcil. Solen per això, emancipar-se molt tard dels seus pares.

Nosaltres, Hipoteques Plus, som experts en el sector hipotecari i podem ajudar-te i guiar-te en la consecució de la teva hipoteca. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres perquè sense cap tipus de compromís podem estudiar el teu cas particular i si així ho decideixes posar-nos en marxa en la cerca de l’aprovació de la teva hipoteca.

L’arrendament tampoc soluciona la preocupació de les hipoteques entre els joves

Llogar un habitatge no acaba de ser tampoc una solució atractiva per als joves.

És difícil trobar un habitatge per llogar a un preu assumible. Els preus de lloguer, especialment a les grans ciutats, són similars i en bastants casos superiors al que podria ser la quota d’una hipoteca mitjana.

D’aquesta manera, haver de pagar un alt cost per viure de lloguer i saber que l’habitatge no és de la teva propietat, no resulta massa atractiu. I com veiem tampoc fàcil.

Les pujades dels tipus d’interès són una dificultat afegida

Tots els ciutadans amb hipoteca variable i tots aquells que ara volen aconseguir la hipoteca es troben amb una dificultat en aquests dos últims anys, fruit de la forta pujada de l’Euríbor, com a conseqüència de les alces dels tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE) per baixar la inflació.

Aquestes recents pujades dels tipus d’interès del BCE, han afectat a les hipoteques a tipus variable, que representen el 51% del total de hipoteques. Això ha portat a un augment en la càrrega financera per a les famílies, especialment les més vulnerables.

La percepció que la quantitat de diners pagada per la hipoteca és alta o molt alta és major entre aquells amb hipoteques a tipus variable en comparació amb aquells amb hipoteques a tipus fix.

Actualment hi ha molta preocupació per l’evolució de l’Euribor, que ha escalat de forma important des de l’esclat de la guerra a Ucraïna. No obstant això, la seva tendència alcista s’ha aturat i ja porta diversos mesos amb retrocessos.

Perspectives futures respecte a les hipoteques i els joves

Davant el panorama que hem presentat, és important que els joves estiguin alerta i busquin alternatives financeres viables.

Canviar d’hipoteca variable a fixa pot ser una opció sensata, així com amortitzar el deute el més aviat possible per als ciutadans ja embarcats en una hipoteca.

No obstant això, és fonamental abordar de manera integral el problema d’accés a l’habitatge a Espanya, buscant solucions a llarg termini que beneficiïn a tota la societat. Això podria incloure polítiques que fomentin la construcció d’habitatges assequibles i mesures per millorar els salaris i l’estabilitat laboral dels joves.

En altres paraules, les administracions, tant l’estatal com les autonòmiques, han d’esforçar-se per aconseguir que les hipoteques deixin de ser una preocupació especialment entre els joves a Espanya.

Altres articles que et poden interessar

Hipoteca al 100%: Digues adéu als estalvis!

Com afecten les noves lleis d’habitatge a les hipoteques a Espanya

2024: L’Any per Conquistar el teu Somni Immobiliari!